Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior
2023-06-05
łatwy
45 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szczypiorek marynowany na zimę to sprytny patent na szczypior, a właściwie jego nadmiar. Nadprodukcję warto przetworzyć, aby zimą dodawać marynowany szczypiorek do sałatek, gotowanych jajek i śledzi. Oto niecodzienny przepis na szczypior zakonserwowany na zimę!
Szczypiorek to doskonały dodatek do wszelkich sałatek, nawet tych ze słodkawą nutą. W marynacie zyskuje jeszcze na charakterze i oryginalnym smaku. Jeśli szczypiorek obrodził ci nadspodziewanie, część zbiorów możesz śmiało zamrozić, a część zamarynować. Zimą będziesz zadowolony z tego niekonwencjonalnego dodatku do potraw.
SKŁADNIKI
- szczypior ogrodowy
- na każdy 1 słoik o pojemności 500 ml:
- 5-7 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki octu 5%
- oraz roztwór solanki przygotowany z 1 l wody i 2 płaskich łyżek soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrać źdźbła szczypioru. Uszkodzone lub żółknące usunąć. Dobrze umyć, osuszyć i posiekać drobno.
- Przygotować słoiki, umyć i wysterylizować.
- Przygotować solankę. Zagotować wodę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-4 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
- Do każdego przygotowanego słoika włożyć przyprawy.
- Słoiki zapełnić posiekanym szczypiorem. Lekko ubić.
- Napełnić słoiki solanką. Dodać do każdego słoika 2 łyżki octu.
- Słoiki zakręcić. Wstawić od naczynia wyłożonego tkaniną, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoika.
- Naczynie ze słoikami podgrzewać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?