Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior

2020-06-23
Pęczki szczypioru ogrodowego, sterta
Autor: Shutterstock Nadwyżki szczypioru można zamarynować na zimę
łatwy
45 min
4

Szczypiorek marynowany na zimę to sprytny patent na szczypior, a właściwie jego nadmiar. Nadprodukcję warto przetworzyć, aby zimą dodawać marynowany szczypiorek do sałatek, gotowanych jajek i śledzi. Oto niecodzienny przepis na szczypior zakonserwowany na zimę! 

Składniki

szczypior ogrodowy

na każdy 1 słoik o pojemności 500 ml:

5-7 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżeczka nasion kolendry

2 łyżki octu 5%

oraz roztwór solanki przygotowany z 1 l wody i 2 płaskich łyżek soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przebrać źdźbła szczypioru. Uszkodzone lub żółknące usunąć. Dobrze umyć, osuszyć i posiekać drobno.

Przygotować słoiki, umyć i wysterylizować.

Przygotować solankę. Zagotować wodę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-4 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Do każdego przygotowanego słoika włożyć przyprawy.

Słoiki zapełnić posiekanym szczypiorem. Lekko ubić.

Napełnić słoiki solanką. Dodać do każdego słoika 2 łyżki octu.

Słoiki zakręcić. Wstawić od naczynia wyłożonego tkaniną, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoika.

Naczynie ze słoikami podgrzewać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska