Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior

Szczypiorek marynowany na zimę to sprytny patent na szczypior, a właściwie jego nadmiar. Nadprodukcję warto przetworzyć, aby zimą dodawać marynowany szczypiorek do sałatek, gotowanych jajek i śledzi. Oto niecodzienny przepis na szczypior zakonserwowany na zimę!
szczypior ogrodowy
na każdy 1 słoik o pojemności 500 ml:
5-7 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki octu 5%
oraz roztwór solanki przygotowany z 1 l wody i 2 płaskich łyżek soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przebrać źdźbła szczypioru. Uszkodzone lub żółknące usunąć. Dobrze umyć, osuszyć i posiekać drobno.
Przygotować słoiki, umyć i wysterylizować.
Przygotować solankę. Zagotować wodę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-4 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Do każdego przygotowanego słoika włożyć przyprawy.
Słoiki zapełnić posiekanym szczypiorem. Lekko ubić.
Napełnić słoiki solanką. Dodać do każdego słoika 2 łyżki octu.
Słoiki zakręcić. Wstawić od naczynia wyłożonego tkaniną, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoika.
Naczynie ze słoikami podgrzewać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska