Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników
Autor: Shutterstock Najlepsze smarowidło do grzanek i tostów
łatwy
15 min
4

Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa. Wie o tym Magda Gessler, który masłem miodowym smarowała kanapki pod tatara śledziowego w restauracji Podlane Piwem (dawniej Gościnna) w Bartoszycach.

SKŁADNIKI

  • 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ubij mikserem elektrycznym, na lekką i puszystą masę.
  • Dodaj miód i sól; ubijaj dalej, aż otrzymasz gładką i lśniącą masę. W trakcie ubijania staraj się zeskrobać masę ze ścianek.
  • Przełóż do czystego, wyparzonego słoika z pokrywką. Zamknij.
  • Poza lodówką możesz przechowywać miodowe masło do 2 dni. W lodówce w szczelnym słoiku do 2 tygodni. Można również go zamrozić.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej