Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników
2022-02-24
łatwy
15 min
4
Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa. Wie o tym Magda Gessler, który masłem miodowym smarowała kanapki pod tatara śledziowego w restauracji Podlane Piwem (dawniej Gościnna) w Bartoszycach.
SKŁADNIKI
- 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ubij mikserem elektrycznym, na lekką i puszystą masę.
- Dodaj miód i sól; ubijaj dalej, aż otrzymasz gładką i lśniącą masę. W trakcie ubijania staraj się zeskrobać masę ze ścianek.
- Przełóż do czystego, wyparzonego słoika z pokrywką. Zamknij.
- Poza lodówką możesz przechowywać miodowe masło do 2 dni. W lodówce w szczelnym słoiku do 2 tygodni. Można również go zamrozić.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów