Kurkowo-ziołowe masło
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurkowo-ziołowe masło idealne do przygotowania grzanek - pachnących lasem, złocistych, chrupiących. Można na nim usmażyć jajecznicę, odsmażyć makaron, kluski lub ziemniakami. Dodać do kaszy. Usmażyć jajecznicę. To świetny sposób na wykorzystanie drobnych kurek, z którymi nie wiadomo co robić. Tak przygotowane masło można podzielić na porcje, zamrozić i cieszyć się kurkowym aromatem przez całą zimę.
SKŁADNIKI
- 200 g miękkiego masła
- pół szklanki drobnych kurek lub tyle samo kurek drobno posiekanych
- 1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
- 2-3 łyżki drobno posiekanych ziół: koperki, natki pietruszki, liść szałwii
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i smażymy na nim kurki do miękkości, aż odparuje cały płyn z patelni.
- Wyłączamy ogień, dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia, ale nie zastygnięcia masła.
- Do ostudzonych kurek dodajemy resztę masła i zioła, dokładnie rozcieramy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Schładzamy w lodówce i używamy do woli do smarowania chleba, jajecznicy, odsmażania makaronu lub ziemniaków, czy robienia kurkowych grzanek.