Pasta z fasoli i pieczonych buraków: niebanalny przepis!
2021-03-29
średni
120 min
4
Pieczone buraki i rośliny strączkowe tworzą zgrany duet w pastach do pieczywa. Najlepiej smakuje doprawiona dużą ilością ziół oraz wyrazistym kuminem. Podajemy przepis na wegetariańską pastę do kanapek, która przyjemnie zaskoczy także mięsożerców.
Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).
SKŁADNIKI
- 200 g suchej białej fasoli (namoczonej na noc)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu lub po 1 łyżeczce suszonych
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 upieczone buraki o łącznej wadze około 250 g
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2-3 łyżki nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraki szorujemy, wycieramy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być rozgrzany) i pieczemy 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, zimne obieramy.
- W tym czasie gotujemy fasolę. Płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą (w ten sposób fasola będzie lżej strawna), dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku (lub suszone zioła), liść laurowy, ziele angielskie i zgnieciony ząbek czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy pianę.
- Gotujemy na małym ogniu do zupełnej miękkości, czyli 30–40 minut. Studzimy w płynie, następnie odcedzamy, usuwamy zioła i przyprawy.
- Fasolę, pokrojone w grubą kostkę buraki, czosnek, olej i ocet miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i resztę ziół. Przechowujemy w lodówce.