Jak panierować rybę?
Ryba panierowana i smażona to idealna potrawa zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły obiad. Ryb nadających się do panierowania jest niemal tak wiele, jak samych sposobów panierowania. Kluczem do wykonania smacznej potrawy jest odpowiednie przygotowanie ryby. Dowiedz się, jak wykonać pyszną panierkę!
Spis treści
- Sposób na smaczną panierkę do ryb
- Z czym podawać smażoną rybę panierowaną?
- Zobacz GALERIĘ: Ryba smażona w cieście naleśnikowym - przepis krok po kroku
Rybę w panierce przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Taka ryba to doskonały pomysł na szybki obiad! Jeśli ktoś miał już do czynienia z filetowaniem ryb na pewno poradzi sobie doskonale. Jeżeli jednak jesteś początkującym kucharzem, pamiętaj, że rybę przed panierowaniem i smażeniem należy najpierw odpowiednio przygotować.
Zanim zabierzemy się za panierowanie należy rybę umyć, oczyścić i wyfiletować lub pokroić w dzwonka. Chyba, że używamy gotowych filetów. Wtedy przygotowanie ryby nie jest niepotrzebne. Wyfiletowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę.
Sposób na smaczną panierkę do ryb
Na talerzu rozmąć widelcem jajko z dodatkiem zimnego mleka, na drugi talerz wysyp mąkę (zamiast mąki możesz użyć bułki tartej lub panierki panko). Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a przygotowaną wcześniej rybę osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku i znowu w mące (lub bułce). Następnie usmaż rybę na patelni na złoty kolor.
Zobacz także: Panko - zastosowanie kulinarne japońskiej panierki
Najłatwiej w panierce przygotować solę, pangę i dorsza. Najlepiej też panieruje się ryba ze skórą.
Wypróbuj także przepisy: Wykwintna sola w pomarańczach Panga zapiekana z warzywami Dorsz na parze z warzywami
Z czym podawać smażoną rybę panierowaną?
Tak przygotowaną rybę w panierce możesz podawać z ziemniakami, frytkami, zestawem surówek czy z duszonymi warzywami.
Oto kilka najpopularniejszych przepis w serwisie Beszamel.pl na skrobiowe dodatki.
Polecamy: Ziemniaki gotowane w wodzie Ziemniaki gotowane w mikrofalówce Ziemniaki pieczone w ziołach Talarki ziemniaczane z piekarnika
Frytki, uwielbiamy je wszyscy. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i spróbować usmażyć frytki z innych warzyw, niż ziemniaki.
Zobacz: Domowe frytki ziemniaczane Frytki z batatów Frytki z warzyw korzeniowych pieczone
Nie zapominajmy o dużej porcji soczystych warzyw. Częściej sięgajmy po kiszonki, które świetnie podkreślają smak panierowanej ryby.
Sprawdź, dlaczego zachwalamy: Surówka z kapusty kiszonej, specjalnie do ryby Kimchi - kapusta kiszona po koreańsku
Polecamy także: Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę