Spis treści
Rybę w panierce przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Taka ryba to doskonały pomysł na szybki obiad! Jeśli ktoś miał już do czynienia z filetowaniem ryb na pewno poradzi sobie doskonale. Jeżeli jednak jesteś początkującym kucharzem, pamiętaj, że rybę przed panierowaniem i smażeniem należy najpierw odpowiednio przygotować.
Zanim zabierzemy się za panierowanie należy rybę umyć, oczyścić i wyfiletować lub pokroić w dzwonka. Chyba, że używamy gotowych filetów. Wtedy przygotowanie ryby nie jest niepotrzebne. Wyfiletowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę.
Sposób na smaczną panierkę do ryb
Na talerzu rozmąć widelcem jajko z dodatkiem zimnego mleka, na drugi talerz wysyp mąkę (zamiast mąki możesz użyć bułki tartej lub panierki panko). Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a przygotowaną wcześniej rybę osusz papierowym ręcznikiem, posól, obtocz w mące, jajku i znowu w mące (lub bułce). Następnie usmaż rybę na patelni na złoty kolor.
Zobacz także: Panko - zastosowanie kulinarne japońskiej panierki
Najłatwiej w panierce przygotować solę, pangę i dorsza. Najlepiej też panieruje się ryba ze skórą.
Wypróbuj także przepisy: Wykwintna sola w pomarańczach Panga zapiekana z warzywami Dorsz na parze z warzywami
Z czym podawać smażoną rybę panierowaną?
Tak przygotowaną rybę w panierce możesz podawać z ziemniakami, frytkami, zestawem surówek czy z duszonymi warzywami.
Oto kilka najpopularniejszych przepis w serwisie Beszamel.pl na skrobiowe dodatki.
Polecamy: Ziemniaki gotowane w wodzie Ziemniaki gotowane w mikrofalówce Ziemniaki pieczone w ziołach Talarki ziemniaczane z piekarnika
Frytki, uwielbiamy je wszyscy. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i spróbować usmażyć frytki z innych warzyw, niż ziemniaki.
Zobacz: Domowe frytki ziemniaczane Frytki z batatów Frytki z warzyw korzeniowych pieczone
Nie zapominajmy o dużej porcji soczystych warzyw. Częściej sięgajmy po kiszonki, które świetnie podkreślają smak panierowanej ryby.
Sprawdź, dlaczego zachwalamy: Surówka z kapusty kiszonej, specjalnie do ryby Kimchi - kapusta kiszona po koreańsku
Polecamy także: Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę