Dorsz w jarzynach gotowany na parze
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dorsz w jarzynach gotowany na parze to lekki i zdrowy obiad dla wszystkich trzymających linię oraz dla miłośników ryb. Takie danie to bogactwo witamin, mikroelementów i dobrego tłuszczu omega-3, który wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.
SKŁADNIKI
- 4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por (biała część)
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety umyj i posól. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora pokrój w plasterki.
- Do garnka nalej wody i zagotuj ją.
- Na garnek nałóż sitko do gotowania na parze, włóż do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 14–15 minut.
- Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do niego lekki sos cytrynowy.