Dorsz w jarzynach gotowany na parze

miesięcznik Zdrowie
Dorsz gotowany w jarzynach
Autor: thinkstockphotos.com Pomysł na lekki i zdrowy obiad
łatwy
25 min
4

Dorsz w jarzynach gotowany na parze to lekki i zdrowy obiad dla wszystkich trzymających linię oraz dla miłośników ryb. Takie danie to bogactwo witamin, mikroelementów i dobrego tłuszczu omega-3, który wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.

SKŁADNIKI

  • 4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por (biała część)
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety umyj i posól. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora pokrój w plasterki.
  • Do garnka nalej wody i zagotuj ją.
  • Na garnek nałóż sitko  do gotowania na parze, włóż do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 14–15 minut.
  • Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do niego lekki sos cytrynowy.
miesięcznik Zdrowie