Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw

Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba smażona, zapiekana w śmietanie z warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw, to pomysł na piątkowy, albo niedzielny obiad. Danie to można zaserwować także od święta. Sos śmietanowy z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół z pewnością wzbogaci smak ryby.

Składniki

  • 1 kg ryby pangi

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 młode małe cebulki

  • 500 dag pieczarek

  • 250 ml słodkiej śmietany

  • 1 papryka

  • 1 seler

  • jajko

  • mąka

  • margaryna

  • ser mozzarella

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę obtocz w jajku i mące, a następnie usmaż.

  • Pieczarki podduś na oleju, dodaj pokrojony czosnek, a następnie plasterki młodej cebuli oraz paprykę i seler (pokrojone w kostkę). Duś aż warzywa będą miękkie. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi i bazylią.

  • Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną, a następnie ułóż warstwami: przygotowane warzywa (1/3), śmietanę (2/3), rybę (całą), warzywa (1/3), śmietanę (1/3), warzywa (1/3).

  • Piecz pod przykryciem w piekarniku w temp. 200ºC około 20–30 minut. Następnie na ostatnią warstwę (warzywa) dodaj mozzarellę i piecz przez 5 minut.

Ocena: 0