Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę

Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba smażona w cieście naleśnikowym doskonale smakuje z frytkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba smażona w cieście naleśnikowym to pożywny i wartościowy obiad. W cieście naleśnikowym można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego. Zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Filet rybny w cieście naleśnikowym podaj z frytkami  lub ziemniaczanym puree oraz porcją surówki z kiszonej kapusty

Polecamy także: Ryba w cieście piwnym

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych bez skóry

  • 250 ml mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżeczka soli

  • 400 ml wody mineralnej

  • 60 ml oleju do smażenia

  • 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj połowę mąki z 2 łyżeczki soli, mąką ziemniaczaną i około 250 ml wody mineralnej.

  • Rybę obtocz w pozostałej mące, potem w cieście i smaż na głębokim oleju w temperaturze około 180 stopni.

  • Po kilku minutach, gdy ciasto nabierze złotej barwy, przełóż na drugą stronę.

  • Ryba w cieście najlepiej smakuje prosto z patelni. Wyjmij ją na talerz, podaj z frytkami, ziemniakami, ziemniaczanym puree lub ryżem.

Ocena: 2,7