Sola pieczona w pomarańczach: wykwitna i delikatna

Sola pieczona w pomarańczach: wykwitna i delikatna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sola pieczona to doskonały pomysł na świąteczny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sola to wykwintna ryba, która doskonale smakuje pieczona. Delikatny smak ryby można podkręcić komponując go z aromatycznymi cytrusami. Taką solę możemy zaserwować na odświętny obiad.

Składniki

  • 4 filety z soli (60 dag)

  • 1 pomarańcza

  • 2 łyżki soku z pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

  • łyżka oleju

  • łyżka płatków migdałowych

  • szczypta startej gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brytfannę posmaruj olejem.

  • Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry.

  • Filety umyj i osusz. Ułóż w brytfannie, obłóż je plastrami pomarańczy.

  • Sok i skórkę z pomarańczy wymieszaj z solą i pieprzem, skrop tym filety. Posyp gałką i migdałami.

  • Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.

Ocena: 0