Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki

2021-10-10
Talarki ziemniaczane z piekarnika
Autor: Shutterstock Talarki ziemniaczane to pyszna przekąska dla całej rodziny. 
łatwy
30 min
4

Talarki ziemniaczane z piekarnika to pyszna przekąska lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczone w ten sposób ziemniaki można szybko przygotować. Proponujemy łatwy przepis na pieczone ziemniaki, a właściwie pieczone talarki ziemniaczane. Bez smażenia w oleju i bez problemów. Wypróbuj przepis na dietetyczne talarki ziemniaczane i ciesz się ich chrupkością z rodziną i przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • suszony czosnek
  • mielony pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
  • Ziemniaki kroimy w plastry, przelewamy wrzątkiem na durszlaku, odsączamy, osuszamy dokładnie na papierowych ręcznikach lub czystej ściereczce kuchennej. W ten sposób pozbywamy się wody i skrobi na powierzchni frytek. Tak przygotowane frytki upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące.
  • Talarki wrzucamy do miski, wlewamy olej, oprószamy przyprawami, dokładnie mieszamy by każda frytka była otoczona olejem z przyprawami.
  • Talarki rozkładamy dość luźno na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub pergaminem.
  • Pieczemy ok 35 min w 200°C grzanie góra-dół zamieniając blachy miejscami w trakcie pieczenia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?