Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki

Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Talarki ziemniaczane to pyszna przekąska dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Talarki ziemniaczane z piekarnika to pyszna przekąska lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczone w ten sposób ziemniaki można szybko przygotować. Proponujemy łatwy przepis na pieczone ziemniaki, a właściwie pieczone talarki ziemniaczane. Bez smażenia w oleju i bez problemów. Wypróbuj przepis na dietetyczne talarki ziemniaczane i ciesz się ich chrupkością z rodziną i przyjaciółmi. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 2-3 łyżki oleju

  • sól

  • słodka papryka w proszku

  • suszony czosnek

  • mielony pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.

  • Ziemniaki kroimy w plastry, przelewamy wrzątkiem na durszlaku, odsączamy, osuszamy dokładnie na papierowych ręcznikach lub czystej ściereczce kuchennej. W ten sposób pozbywamy się wody i skrobi na powierzchni frytek. Tak przygotowane frytki upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące.

  • Talarki wrzucamy do miski, wlewamy olej, oprószamy przyprawami, dokładnie mieszamy by każda frytka była otoczona olejem z przyprawami.

  • Talarki rozkładamy dość luźno na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub pergaminem.

  • Pieczemy ok 35 min w 200°C grzanie góra-dół zamieniając blachy miejscami w trakcie pieczenia.

Ocena: 3,1