Frytki warzywne z pieca, czyli samo zdrowie

Frytki warzywne z pieca, czyli samo zdrowie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Warzywne frytki są zdrową alternatywą dla tradycyjnie podanych ziemniaków.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywne frytki z pieca mają skondensowany, bardzo intensywny smak. Są zdrową alternatywą dla zwykłych frytek. Lubią je dzieci i dorośli. Przekonają każdego niejadka do warzyw. Pasują do mięsa, ale podane z sosami mogą stanowić zdrową przekąskę.

Składniki

  • 1 średniej wielkości seler

  • 1 batat

  • 2 marchewki

  • 2 buraki

  • 2 ziemniaki średniej wielkości

  • 4 łyżki oliwy

  • sól morska gruboziarnista

  • czosnek granulowany

  • pieprz

  • ostra papryka

  • listki świeżego tymianku lub macierzanki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włączyć termoobieg.

  • Warzywa dobrze umyć i wyszorować. Jeśli nie lubicie skórki to warzywa należy obrać. 

  • Warzywa pokroić w słupki. Selera, który piecze się najszybciej pokroić na grubsze słupki. Buraki i marchew, które pieką się najwolniej pokroić w cienkie słupki.

  • Frytki wymieszać w misce z oliwą i przyprawami.

  • Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

  • Na koniec frytki po wyjęciu posypać listkami tymianku. Podawać samodzielnie lub z sosami pomidorowym i czosnkowym.

tip dnia

Jeśli chcecie zwiększyć w diecie ilość błonnika, nie obierajcie warzyw. Wystarczy je dobrze umyć i wyszorować.

Ocena: 5