Frytki z batatów: jak zrobić? [przepis]

Frytki z batatów: jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone frytki z batatów to o wiele zdrowsza alternatywa dla frytek ziemniaczanych

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bataty to inaczej pataty lub słodkie ziemniaki. Można z nich zrobić pyszną i niskokaloryczną przekąskę - lubiane przez niemal każdego frytki. Poznaj przepis na pieczone frytki z batatów, czyli świetną i zdrowszą alternatywę dla frytek ziemniaczanych.

Składniki

  • 1 duży batat

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy batata ze skórki. Kroimy w długie słupki (na kształt frytek).

  • Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Kładziemy pokrojone bataty, skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia odwracamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut, aż się ładnie zarumienią.

Batat, inaczej słodki ziemniak, pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się go w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe (do 3 kg wagi). Spożywa się je najczęściej w wersji gotowanej, pieczonej lub smażonej. Z batatów powstają nawet płatki i mąka.

Ocena: 3