Grzybowa na Wigilię - przepisy na najlepsze zupy grzybowe
Grzybowa na Wigilię to tradycyjny wybór wielu Polaków. Aromatyczna, o intensywnym smaku, kojarząca się z domem rodzinnym - to walory grzybowej. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić, by uwiodła biesiadników podczas uroczystej kolacji wigilijnej.
Spis treści
- Grzybowa na Wigilię - klasyczny wybór
- Grzybowa: z kaszą czy makaronem?
- Zupa grzybowa - oryginalne dodatki
Grzybowa na Wigilię - klasyczny wybór
Grzybowa albo barszcz czerwony - te dwie zupy zdominowały wigilijne menu. Jeśli wolisz grzybową, możesz wybierać w przepisach do woli. Tradycyjnie na Wigilię podaje się zupę z grzybów suszonych, ale i ją można przyrządzić na kilka sposobów.
Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis + WIDEO z przepisami Ewy Wachowicz [WIDEO]
Zupa grzybowa z grzybów suszonych
Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood
Grzybowa: z kaszą czy makaronem?
To czy zupę grzybową podajemy z makaronem czy z kaszą, w wielkiej mierze zależy od regionu w jakim mieszkamy i rodzinnej tradycji. Bo w Wigilię cenimy sobie tradycję o wiele bardziej niż kiedykolwiek. Zresztą wigilijne menu zawiera potrawy, które często jemy raz w roku - dlatego lubimy, by smakowały "jak u mamy".
Zupa grzybowa po polsku: z kaszą [PRZEPIS]
Zupa grzybowa - oryginalne dodatki
Smak zupy grzybowej "jak w dzieciństwie, jak u mamy" wigilijna zupa grzybowa zawdzięcza czasem sekretnym składnikom, które czynią go wyjątkowym i niepowtarzalnym. To może być kapusta kiszona, susz owocowy czy łyżka miodu.
Grzybowa Juranda ze Spychowa - przepis na pyszną zupę z suszonych grzybów
Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie
Grzybowa z grzybów mrożonych: przepis
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,