Wigilijna zupa rybna - przepis tradycyjny
Wigilijna zupa rybna zamiast barszczu czy grzybowej to popularny wariant w wielu polskich domach. Przepis na tradycyjną wigilijną zupę rybną z karpia jest dość prosty - potrzebny jest wywar z filetów, głów i ogonów, do tego włoszczyzna i przyprawy. Zupę rybną można podawana z grzankami, kluskami lub posypaną posiekaną natką pietruszki. Wigilijna zupa z karpia jest łatwa do przyrządzenia, a do tego wychodzi wyśmienita!
Polecamy również inne przepisy na zupy rybne: Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Ciopino - przepis na włoską zupę rybną orazZupa rybna z szafranem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- cały karp lub 2 głowy z karpia i dwa filety
- 2 l wody
- 1/2 selera
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalać 2 l wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu, tak jak rosół.
- Po wyjęciu ryby z wywaru, dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i zagotować.
- Dodać śmietanę i doprawić do smaku.
- Zupę rybną można podawać z łazankami lub grzankami. Do zupy rybnej doskonale pasuje również zielenina, czyli posiekany koperek lub natka. (Sprawdź, jakie zioła wybrać do ryby tutaj.)