Zupa grzybowa po polsku: z kaszą
Zupę grzybową najchętniej gotujemy jesienią i zimą. Zupa z suszonych grzybów to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Podajemy klasyczny przepis na pyszną, polską zupę grzybową z kaszą jęczmienną perłową!
SKŁADNIKI
- 1 porcja włoszczyzny,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 2/3 szklanki śmietany do zupy,
- 10 łyżek perłowej kaszy,
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na 3 godziny, odsączamy i kroimy w cienkie paski.
- Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy.
- Gotujemy wywar w 2 litrach wody z włoszczyzną, cebulą, grzybami i przyprawami.
- Gdy wywar będzie esencjonalny wyjmujemy warzywa, oprócz grzybów.
- Do wrzącego wywaru wrzucamy kaszę i gotujemy aż zmięknie (około 30 minut - czas podany będzie na opakowaniu).
- Zupę zaprawiamy śmietaną i mieszamy.
- Przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
Więcej o tradycjach kuchni polskiej
„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.
Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”