Grzybowa Juranda ze Spychowa - przepis na pyszną zupę z suszonych grzybów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grzybowa Juranda ze Spychowa, według przepisu z Gospody Rycerskiej w Stębarku to pyszna i oryginalna wersja zupy grzybowej. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i wypróbujcie nasz przepis.
SKŁADNIKI
- pęczek włoszczyzny
- duża garść suszonych grzybów
- 1-2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
- łyżka masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków liścia laurowego
- majeranek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na noc moczymy grzyby, następnego dnia siekamy je.
- Kroimy włoszczyznę i gotujemy na niej wywar (ok. 2 litrów) z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
- Dodajemy wywar z gotowania grzybów oraz posiekane grzyby. Gotujemy, aż składniki będą miękkie.
- Dodajemy kwas z kapusty kiszonej, masło. Gotujemy. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
- Podajemy z małymi kluseczkami ziemniaczanymi.