Grzybowa Juranda ze Spychowa - przepis na pyszną zupę z suszonych grzybów

2021-03-29
Grzybowa Juranda ze Spychowa - przepis na pyszną zupę z suszonych grzybów
Autor: Shutterstock Grzybowa Juranda ze Spychowa to pyszna kombinacja smaków.
łatwy
30 min
4

Grzybowa Juranda ze Spychowa, według przepisu z Gospody Rycerskiej w Stębarku to pyszna i oryginalna wersja zupy grzybowej. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i wypróbujcie nasz przepis.

SKŁADNIKI

  • pęczek włoszczyzny
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1-2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
  • łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków liścia laurowego
  • majeranek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na noc moczymy grzyby, następnego dnia siekamy je.
  • Kroimy włoszczyznę i gotujemy na niej wywar (ok. 2 litrów) z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
  • Dodajemy wywar z gotowania grzybów oraz posiekane grzyby. Gotujemy, aż składniki będą miękkie.
  • Dodajemy kwas z kapusty kiszonej, masło. Gotujemy. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
  • Podajemy z małymi kluseczkami ziemniaczanymi.