Zupa grzybowa z grzybów suszonych

2021-12-01
redakcja
Zupa grzybowa z grzybów suszonych
Autor: Shutterstock Zupa z grzybów suszonych ma niezrównany aromat i smak.
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa z grzybów suszonych to tradycyjny posiłek wigilijny, jedno z trzynastu obowiązkowych dań postnych. Możemy do niej użyć suszonych podgrzybków albo prawdziwków. Kusi intensywnym, skondensowanym grzybowym aromatem.  

 

SKŁADNIKI

  • 15 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 średni seler
  • po 2 marchewki i pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka masła do cebuli
  • 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 200 g ulubionego makaronu (nitki, łazanki, kolanka lub kokardki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na 3 godziny lub na całą noc.
  • Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Odsącz i pokrój niezbyt drobno grzyby, dodaj do warzyw.
  • Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na łyżce masła.
  • Gotuj ok. 30 min. w 2,5 l wody z dodatkiem przypraw aż grzyby będą miękkie.
  • Wyjmij warzywa i ziarenka pieprzu oraz ziela. Podpraw zupę łyżką zasmażki. Posól i popieprz.
  • Osobno ugotuj 200 g makaronu wg przepisu na opakowaniu.
  • Zupę najlepiej podawać następnego dnia, gdy się przegryzie.
  • Przed podgrzaniem dodaj makaron oraz łyżkę śmietany do zup.
  • Posyp siekaną zieloną pietruszką.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Do gotowania zupy z grzybów suszonych najlepiej dodać wodę, w której moczyliśmy grzyby. Należy jednak ostrożnie zlać tę wodę pozostawiając osiadły na dnie piasek, który często zostaje nawet w uprzednio opłukanych grzybach.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa po staropolsku 

Warmińska zupa grzybowa.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa

Tradycyjna zupa rybna.

redakcja