Zupa grzybowa z grzybów suszonych
2021-12-01
łatwy
45 min
4
Zupa grzybowa z grzybów suszonych to tradycyjny posiłek wigilijny, jedno z trzynastu obowiązkowych dań postnych. Możemy do niej użyć suszonych podgrzybków albo prawdziwków. Kusi intensywnym, skondensowanym grzybowym aromatem.
SKŁADNIKI
- 15 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 1 średni seler
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka masła do cebuli
- 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę
- 1 łyżka śmietany do zup
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 200 g ulubionego makaronu (nitki, łazanki, kolanka lub kokardki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na 3 godziny lub na całą noc.
- Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
- Odsącz i pokrój niezbyt drobno grzyby, dodaj do warzyw.
- Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na łyżce masła.
- Gotuj ok. 30 min. w 2,5 l wody z dodatkiem przypraw aż grzyby będą miękkie.
- Wyjmij warzywa i ziarenka pieprzu oraz ziela. Podpraw zupę łyżką zasmażki. Posól i popieprz.
- Osobno ugotuj 200 g makaronu wg przepisu na opakowaniu.
- Zupę najlepiej podawać następnego dnia, gdy się przegryzie.
- Przed podgrzaniem dodaj makaron oraz łyżkę śmietany do zup.
- Posyp siekaną zieloną pietruszką.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Do gotowania zupy z grzybów suszonych najlepiej dodać wodę, w której moczyliśmy grzyby. Należy jednak ostrożnie zlać tę wodę pozostawiając osiadły na dnie piasek, który często zostaje nawet w uprzednio opłukanych grzybach.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: