Zupa grzybowa z grzybów suszonych
      2021-12-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Zupa grzybowa z grzybów suszonych to tradycyjny posiłek wigilijny, jedno z trzynastu obowiązkowych dań postnych. Możemy do niej użyć suszonych podgrzybków albo prawdziwków. Kusi intensywnym, skondensowanym grzybowym aromatem.
SKŁADNIKI
- 15 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków
 - 1 średni seler
 - po 2 marchewki i pietruszki
 - 1 duża cebula
 - 2 łyżki oleju
 - 3 liście laurowe
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - 5 ziarenek pieprzu
 - 1 łyżka masła do cebuli
 - 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę
 - 1 łyżka śmietany do zup
 - 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
 - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
 - 200 g ulubionego makaronu (nitki, łazanki, kolanka lub kokardki)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na 3 godziny lub na całą noc.
 - Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Odsącz i pokrój niezbyt drobno grzyby, dodaj do warzyw.
 - Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na łyżce masła.
 - Gotuj ok. 30 min. w 2,5 l wody z dodatkiem przypraw aż grzyby będą miękkie.
 - Wyjmij warzywa i ziarenka pieprzu oraz ziela. Podpraw zupę łyżką zasmażki. Posól i popieprz.
 - Osobno ugotuj 200 g makaronu wg przepisu na opakowaniu.
 - Zupę najlepiej podawać następnego dnia, gdy się przegryzie.
 - Przed podgrzaniem dodaj makaron oraz łyżkę śmietany do zup.
 - Posyp siekaną zieloną pietruszką.
 
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
    
    
    
    
Do gotowania zupy z grzybów suszonych najlepiej dodać wodę, w której moczyliśmy grzyby. Należy jednak ostrożnie zlać tę wodę pozostawiając osiadły na dnie piasek, który często zostaje nawet w uprzednio opłukanych grzybach.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: