Zupa grzybowa po staropolsku: podajemy dobry przepis

2021-03-29
Zupa grzybowa po staropolsku: podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa z własnorećznie zebranych grzybów - świeżych lub suszonych - ma niepowtarzalny smak.
łatwy
60 min
4

Zupa grzybowa, szczególnie ta przygotowana z grzybów własnoręcznie zebranych w lesie, zawsze smakuje wybornie. Warto, by pojawiła się też na wigilijnym stole. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową po staropolsku - podajemy dobry przepis.

 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa z łazankami

Warmińska zupa grzybowa

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, 

Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa,

Tradycyjna zupa rybna

SKŁADNIKI

  • 1 porcja włoszczyzny
  • 4 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 10 łyżek kaszy perłowej
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą. Moczyć 3 godziny. Osączyć i pokroić w paski.
  • Część włoszczyzny (1/2 marchwi, 1/4 pietruszki) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do garnka, resztę włożyć w całości. Zalać 2 litrami wody i ugotować wywar razem z cebulą, grzybami i przyprawami.
  • Gdy warzywa zmiękną i wywar będzie gotowy, wyjąć niestarte warzywa i do gotującej się wciąż zupy wrzucić opłukaną kaszę. Gotować do miękkości przez 30 minut.
  • Zaprawić śmietaną i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Zamiast kaszy można użyć makaronu nitek lub łazanek.