Zupa grzybowa po staropolsku. Podajemy dobry przepis
2022-12-13
łatwy
60 min
4
Zupa grzybowa, szczególnie ta przygotowana z grzybów własnoręcznie zebranych w lesie, zawsze smakuje wybornie. Warto, by pojawiła się też na wigilijnym stole. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową po staropolsku - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 porcja włoszczyzny
- 4 dkg suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 10 łyżek kaszy perłowej
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą. Moczyć 3 godziny. Osączyć i pokroić w paski.
- Część włoszczyzny (1/2 marchwi, 1/4 pietruszki) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do garnka, resztę włożyć w całości. Zalać 2 litrami wody i ugotować wywar razem z cebulą, grzybami i przyprawami.
- Gdy warzywa zmiękną i wywar będzie gotowy, wyjąć niestarte warzywa i do gotującej się wciąż zupy wrzucić opłukaną kaszę. Gotować do miękkości przez 30 minut.
- Zaprawić śmietaną i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Zamiast kaszy można użyć makaronu nitek lub łazanek.
Czy warto jeść grzyby?
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: