Grzybowa z grzybów mrożonych: przepis
Podajemy przepis na zupę grzybową z grzybów mrożonych. Aromatyczna zupa grzybowa najlepiej smakuje zimą – gęsta, z zasmażką lub zabielana śmietaną albo mlekiem zaspokaja apetyt na dłuższy czas. Warto wypróbować!
Grzyby, choć nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, dodają smaku każdej potrawie. Idealnie nadają się do sosów i farszów, a także do zup. Smak grzybów świetnie podkreślają cebula, a także śmietana lub masło. W wielu rejonach Polski jednym z podstawowych dań wigilijnych jest zupa z dodatkiem suszonych grzybów, ale zupę grzybową warto przyrządzać nie tylko z okazji świąt. Świetnie smakuje latem, gdy dostępne są świeże grzyby, a także zimą – wtedy mamy do dyspozycji grzyby mrożone lub suszone. Zupy grzybowe najczęściej gotujemy zabielane mlekiem lub śmietaną – i takie są najlepsze na zimę, choć znajdziemy też sporo przepisów na lżejsze buliony grzybowe.
SKŁADNIKI
- 40 dag grzybów mrożonych, mogą być mieszane (najlepsze będą borowiki, rydze i podgrzybki)
- 2 duże lub 3 mniejsze ziemniaki
- duża marchew
- mała pietruszka
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 liski laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 0,5 l bulionu mięsnego
- 250 ml śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
- Zalać wcześniej przygotowanym bulionem mięsnym i gotować ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Grzyby (jeśli nie są pokrojone) kroimy na plasterki i smażymy na oleju na patelni przez ok. 5 minut. Dodajemy do nich śmietanę i zagotowujemy. Następnie dodajemy je do bulionu w warzywami. Całość chwilę gotujemy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową zupę podajemy posypaną natką pietruszki z grzankami lub w wydrążonych bułeczkach.