Wigilijny barszcz z uszkami - przepis
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami zazwyczaj przekazywany jest z pokolenia na pokolenie w linii żeńskiej. Tajemne składniki, odrobina pieprzu, trochę majeranku, szczypta miłości czynią z tego prostego dania arcydzieło kulinarne. Aromatyczny wywar grzybowy połączony z naturalnym zakwasem buraczanym i uszka nadziewane grzybami to pyszne połączenie. Warto pielęgnować tradycję podawania barszczu z uszkami na Wigilię.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze: Barszcz wigilijny Magdy Gessler, Staropolski barszcz czerwony oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg buraków
- 10 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego tymianku
- sól
- 1 główka czosnku
- 5-7 l wody
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
- Składniki na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-2,5 szklanki wrzącej wody
- Składniki na farsz grzybowy:
- 20 g suszonych borowików
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 1/2 krążka serka topionego z borowikami
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki dokładnie szorujemy, kroimy w 2-3 cm krążki i wkładamy do gliniaka lub dużego słoja.
Dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy, na sam wierzch kładziemy kromkę pieczywa.
Całość zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy gazą. Trzymamy w ciepłym miejscu ok. 5-7 dni. Po tym czasie barszczyk jest gotowy.
Grzyby wkładamy do garnuszka z wodą. W czasie, kiedy będą się moczyć, przygotowujemy ciasto pierogowe.
Ciasto na uszka: mąkę, sól i oliwę wrzucamy do malaksera. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę tak, aby ciasto było miękkie, sprężyste i nie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy farsz do uszek. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Grzyby odsączamy na sitku (wodę zostawiamy) i także kroimy w małą kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy razem z cebulą ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z moczenia grzybów, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Jeśli woda nie zdążyła wyparować, redukujemy ją, podgrzewając przez kilka minut grzyby na większym ogniu bez pokrywki. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
Przystępujemy do robienia pierogów. Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm, a następnie przy pomocy noża wykrawamy z niego kwadraty (4cm x 4cm). Na każdy kawałek ciasta kładziemy odrobinę farszu grzybowego i kawałeczek serka z borowikami. Zawijamy, tworząc trójkąt, a następnie ściskamy rogi, nadając każdemu kawałkowi kształt uszka. Porcje uszek wrzucamy do gorącej i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Barszczyk podgrzewamy na małym ogniu tak, aby nie stracił wartości odżywczych (nie powinno się dopuścić do wrzenia). W razie potrzeby możemy wymieszać go z domowym bulionem lub zwykłym, gotowanym barszczem w stosunku 5:1 (5 części barszczu, 1 część bulionu/zwykłego barszczu).
Uszka wkładamy do talerzy, nalewamy barszczyk i od razu podajemy na stół.