Zupa rybna - przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa rybna z karpia to w niektórych domach obowiązkowa potrawa wigilijna, która z powodzeniem zastępuje czerwony barszcz z uszkami lub zupę grzybową. Większość wybiera klasyczny przepis na zupę rybną z karpia, ale receptury są różne w zależności od regionu i upodobań rodzinnych. My proponujemy bardzo łatwy przepis na wigilijną zupę rybną, do której potrzebne będą nie - tradycyjnie - kości, łby i ogony, lecz filety rybne.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne:
Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru warzywnego (z marchwi, pietruszki, pora i selera), ewentualnie można go zastąpić bulionem warzywnym z kostki
- 500 g filetów rybnych
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę oczyścić, pokroić w krążki, podsmażyć na maśle.
- Filety rybne pokroić w paski. Ugotować wywar z warzyw i przecedzić go.
- Do wywaru dodać filety i cebulę. Gotować 10 min. Doprawić śmietaną.
- Zupę rybną posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem nitki.