Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie
Dieta wegetariańska
Zupa grzybowa na bazie suszu jest jedną z tych wigilijnych potraw, które pamiętamy z dzieciństwa. Spróbuj zrobić ją zgodnie z naszym przepisem - gwarantujemy, że twoi najbliżsi będą zachwyceni jej zapachem i smakiem i na długo zapamiętają świąteczną atmosferę wigilijnego wieczoru. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".
Zupa grzybowa wigilijna, przygotowana na przykład według przepisu babci to dla wielu osób symbol domowej Wigilii. Jedyna w swoim rodzaju najlepsza zupa grzybowa, esencjonalna, choć postna, zabielana lub nie, stanowi kwintesencję polskich świąt. Podajemy ją z makaronem typu wstążki, lub drobniejszym.
Grzyby suszone - jakie do zupy grzybowej na wigilię?
Przygotowanie zupy grzybowej na wigilię nie jest bardzo skomplikowane, liczy się jakoś jej głównego składnika - suszonych grzybów. Jeśli dysponujecie zapasami z własnych zbiorów to jesteście w bardzo komfortowej sytuacji. Jeśli nie, polecamy w najbliższym roku kupić świeże prawdziwki i samodzielnie je ususzyć - zmniejszycie w ten sposób koszty i unikniecie przykrych niespodzianek w postaci kupnego suszu z robaczkami. Gdy nie wiecie, jak ugotować zupę grzybową, polecamy sprawdzony i prosty przepis poniżej.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
SKŁADNIKI
- 10 dekagramów suszonych prawdziwków
- seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 łyżki oleju
- cytryna
- 1 łyżka miodu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki, pietruszki i selera pokroić.
- Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem 15 minut.
- Zalać grzyby wrzątkiem na 3 minuty, następnie odcedzić i dokładnie umyć.
- Dodać grzyby do gotujących się warzyw.
- Wlać olej, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowiny. W miarę potrzeby uzupełniać wodą.
- Po 30 minutach dodać cieniutko obraną skórkę ze sparzonej cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku.
- Gotować przynajmniej 15 minut (aż grzyby będą miękkie). Dodać miód i resztę soku z cytryny. Jeśli chcesz, aby zupa była smaczniejsza, powinna postać parę godzin przed podaniem. Bezpośrednio przed kolacją wystarczy ją podgrzać.