Zupa migdałowa z cynamonem - przepis na wigilę
Wigilijna zupa migdałowa na słodko to przepis popularny w kilku regionach Polski. Zupę migdałową na mleku podaje się zamiast lub oprócz barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy rybnej. Jak przygotować zupę migdałową na wigilijną wieczerzę? Oto tradycyjny przepis, dzięki któremu zupa migdałowa na wigilię wyjdzie wyjątkowa smaczna.
Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z owocami, Zupa migdałowa - przepis z kresów.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.
SKŁADNIKI
- 15 dag migdałów w płatkach
- 4 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru (można dodać mniej i zupę ewentualnie dosłodzić na talerzu)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki śmietany 22%
- kawałek kory cynamonu
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
- Migdały zrumienić na suchej patelni.
- Śmietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały. Całość zagotować stale mieszając. Wyjąć cynamon.
- Przygotować grzanki - chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni lub w brytfannie w temp. 180 stopni C. Zupę podawać z grzankami.