Zupa migdałowa z cynamonem - przepis na wigilę

2016-11-28
Radosław Malinowski
Zupa migdałowa: Wigilia kresowa
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa migdałowa - przepis pochodzi z tradycji kresowej 
łatwy
35 min
4

Wigilijna zupa migdałowa na słodko to przepis popularny w kilku regionach Polski. Zupę migdałową na mleku podaje się zamiast lub oprócz barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy rybnej. Jak przygotować zupę migdałową na wigilijną wieczerzę? Oto tradycyjny przepis, dzięki któremu zupa migdałowa na wigilię wyjdzie wyjątkowa smaczna. 

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z owocami, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.

Składniki

15 dag migdałów w płatkach

4 szklanki mleka

8 łyżek cukru (można dodać mniej i zupę ewentualnie dosłodzić na talerzu)

łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki śmietany 22%

kawałek kory cynamonu

4 kromki chleba tostowego

łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

Migdały zrumienić na suchej patelni.

Śmietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały. Całość zagotować stale mieszając. Wyjąć cynamon.

Przygotować grzanki - chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni lub w brytfannie w temp. 180 stopni C. Zupę podawać z grzankami.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej