Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa grzybowa zazwyczaj przygotowywana jest z grzybów suszonych
łatwy
60 min
4

Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje wybornie.

 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa z łazankami 

Zupa grzybowa po staropolsku

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, 

Wigilijny barszcz z uszkami ,

Zupa migdałowa

Tradycyjna zupa rybna.

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 5-7 dkg grzybów suszonych
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 minut.
  • Do klarownej, przecedzonej zupy, lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym, dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Zupę podgrzać jeszcze przez 5 minut.