Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje wybornie.
2 litry wody
5-7 dkg grzybów suszonych
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
10 ziaren pieprzu czarnego
sól
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 minut.
Do klarownej, przecedzonej zupy, lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym, dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Zupę podgrzać jeszcze przez 5 minut.