Chiński Nowy Rok - 5 szczęśliwych dań na pomyślność w roku Wodnego Królika
Chiński Nowy Rok przypada w tym roku 22 stycznia. W chińskim horoskopie rozpoczyna się rok wodnego królika. Wg astrologów ma to być czas spokoju i dobrobytu, co z pewnością bardzo nam się przyda po kilku latach niespodziewanych zwrotów akcji. Aby dobrze rozpocząć ten wyjątkowy czas, warto zaprosić najbliższych na ucztę, na której królować będą potrawy przynoszące szczęście i dobrobyt.
Spis treści
- 1. Yee Sang, czyli sałatka dobrobytu - symbol szczęścia i bogactwa
- 2. Da Yu, czyli ryba podawana w całości - symbol dobrobytu i obfitości
- 3. Da Rou, czyli duże mięso, które symbolizuje siłę, pokój i obfitość
- 4. Ciasteczka ryżowe Nian Gao, symbolizujące wzrost i postęp
- 5. Tang Yuan - kluski/pierożki ryżowe, jako symbol rodziny
Chińczycy cenią tradycję i lubują się w przesądach. Te wartości przejawiają się w wielu dziadzinach ich życia, nie wykluczając kuchni. Wkroczenie w nowy znak chińskiego horoskopu to wielkie święto, ale też okazja do zapewnienia sobie pomyślności, dobrobytu i szczęścia w nowym roku. Aby zapewnić sobie dobry rok, należy przygotować i wspólne zjeść dania, które są nie tylko pyszne, ale stanowią też dobrą wróżbę na cały kolejny rok.
I choć u nas świętowanie Nowego Roku mamy już za sobą, to czemu nie skorzystać z nadarzającej się okazji na poznanie tej ciekawej kultury i sztuki kulinarnej? Chiński Nowy Rok wypada w tym roku w weekend, śpieszmy więc zaprosić bliskich, by się spotkać, wspólnie poświętować, spróbować nieznanych potraw i zapewnić sobie dobrobyt. Co przygotować, aby rok wodnego królika przyniósł szczęście i obfitość we wszystkich dziedzinach życia?
Poniżej przedstawiamy 5 szczęśliwych chińskich dań i przepisy, jak je przygotować lub pomysły, czym zastąpić. Panuje tu spora dowolność składników, więc każdy może je przygotować. Jednak jest jedna zasada, której absolutnie nie można złamać podczas noworocznej chińskiej kolacji. Nie można zjeść wszystkiego! Po kolacji koniecznie muszą zostać resztki na później. Niezjedzone resztki symbolizują i wróżą nadmiar. Jeśli więc chcecie mieć więcej niż potrzebujecie, nie zjadajcie tych pyszności od razu w całości.
1. Yee Sang, czyli sałatka dobrobytu - symbol szczęścia i bogactwa
Yee Sang to klasyczne chińskie danie, nazywane również sałatką dobrobytu. Składa się z marynowanych i surowych warzyw oraz surowej ryby, obficie przyprawionych sosami. Składniki sałatki najlepiej podać na dużym talerzu niezmieszane. Podczas świątecznej kolacji wymieszajcie sałatkę razem ze współbiesiadnikami. W trakcie mieszania wypowiadajcie życzenia, dotyczące rożnych aspektów życia.
Przykładowe składniki sałatki dobrobytu:
- cieniutko pokrojona surowa ryba, np. łosoś (jeśli nie jadasz surowych ryb użyj wędzonej lub pieczonej),
- drobno pokrojone surowe warzywa: marchewka, kolorowa kapusta, jarmuż, ogórek, pomidory, rzepa, rzodkiewka,
- marynowany imbir,
- mandarynki, pomelo lub grejpfrut,
- sezam,
- smażone słupki słodkich ziemniaków,
- świeże listki kolendry,
- wodorosty,
- miód,
- sos śliwkowy.
Składniki należy przygotować i ładnie, z uwagą ułożyć na dużym talerzu. Można z nich skomponować piękną mandalę, jak na poniższym zdjęciu lub wybrać dowolny twórczy sposób zaprezentowania składników.
2. Da Yu, czyli ryba podawana w całości - symbol dobrobytu i obfitości
Z okazji chińskiego Nowego Roku na stole powinna też pojawić się ryba podawana w całości. Dowolną rybę można ugotować na parze lub upiec. Podaje się ją zazwyczaj z sosem sojowym i warzywami. Najważniejsze jest jednak to, by podana była cała ryba – z głową i ogonem, bo to symbol wspólnoty. Na stole należy ją tak ustawić, by była skierowana głową w kierunku najstarszego lub najważniejszego uczestnika kolacji.
Oto kilka przepisów, które sprawdzą się do przygotowania tej potrawy:
- Karp pieczony w całości
- Karmazyn z piekarnika
- Pstrąg pieczony w folii z warzywami
- Ryba pieczona z tymiankiem i porem
- Dorada z pietruszką i tymiankiem
3. Da Rou, czyli duże mięso, które symbolizuje siłę, pokój i obfitość
Podczas noworocznej chińskiej kolacji nie może zabraknąć porządnych kawałków mięsa. Zazwyczaj z tej okazji przygotowywana jest wieprzowina, ale równie dobrze jako symbol siły sprawdzi się wołowina, jagnięcina lub… kaczka.
Wybierz coś z naszych propozycji:
- Chrupiąca smażona wieprzowina
- Żeberka wieprzowe po chińsku
- Wołowina po chińsku z grzybami
- Kaczka po pekińsku
Kolejne dania znajdziesz pod filmem ⇓
4. Ciasteczka ryżowe Nian Gao, symbolizujące wzrost i postęp
Mają rozciągliwą, ciągnącą się konsystencję. Mogą być słodkie lub pikantne, ale zazwyczaj wybierana jest wersja deserowa. Bardzo przypominają mochi i to nimi możesz je zastąpić podczas kolacji.
5. Tang Yuan - kluski/pierożki ryżowe, jako symbol rodziny
Chociaż „Tang Yuan” dosłownie oznacza „okrągłe kulki w zupie”, to brzmi niemal tak samo jak oznaczające spotkanie słowo „Tuan Yuan”. Kulisty kształt Tang Yuan symbolizuje całość rodziny. Chińczycy wierzą, że nie może ich zabraknąć na noworocznym stole, jeśli chcą, aby wszyscy członkowie rodziny mogli być razem w nowym roku. Te małe kulki często są nadziewane, a rodzaj farszu, zależy od osobistych preferencji. Zazwyczaj jest to sezam lub pasta z czerwonej fasoli w wersjach słodkich, a mięso mielone lub orzechy w pikantnych.