Karmazyn z piekarnika: przepis na soczystą rybę o wyjątkowym smaku

Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn
Autor: com/ Shutterstock Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Karmazyn to szlachetna, morska ryba o delikatnym, białym mięsie i wyrazistym smaku. Można go smażyć lub gotować na parze, ale prawdziwą głębię smaku odkrywa dopiero po upieczeniu w piekarniku. To prosty sposób na soczyste, aromatyczne danie, które zawsze się udaje. Zobacz, jak przygotować karmazyna, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

SKŁADNIKI

  • 2 tusze karmazyna, bez głowy i wnętrzności, około 500 g każda
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu 
  • 1 listek laurowy
  • 1 garść świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utłuc razem ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. 
  • Zmiksować oliwę z sokiem z limonki. Dodać rozdrobnione przyprawy oraz listki szałwii. Wymieszać. 
  • Mieszanina przypraw napełnić brzuszki ryb oraz posmarować boczki. 
  • Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. 
  • Po wyjęciu każdą rybę podzielić na dwie porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z winegretem. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Karmazyn pieczony - dlaczego warto go przygotować?

Ryby morskie od lat uchodzą za jedne z najzdrowszych składników diety. Są lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i z grupy B. Regularne jedzenie ryb wspiera pracę serca, poprawia kondycję skóry i włosów, a także korzystnie wpływa na odporność. To również doskonała alternatywa dla cięższych mięs – sycąca, a jednocześnie delikatna i niskokaloryczna.

Wśród ryb morskich szczególnym uznaniem cieszy się karmazyn – drapieżna ryba o jędrnym, białym mięsie i wyjątkowo delikatnym smaku. Jest źródłem pełnowartościowego białka, jodu, selenu i magnezu, a przy tym ma niewiele tłuszczu. Karmazyn doskonale sprawdza się zarówno w daniach codziennych, jak i bardziej wykwintnych – jego mięso jest soczyste, kruche i ma subtelny, lekko słodkawy posmak, który świetnie komponuje się z cytryną i świeżymi ziołami.

Pieczenie to jedna z najlepszych metod przygotowania ryb – pozwala zachować ich naturalny smak, aromat i wartości odżywcze, bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Ryba z piekarnika jest lekka, delikatna, a jednocześnie pięknie rumieni się z wierzchu i rozpływa w ustach. Wystarczy odrobina przypraw, trochę masła lub oliwy, by z prostego składnika stworzyć prawdziwie królewskie danie.

Zajrzyj do galerii pod materiałem wideo, czeka tam na ciebie przepis na rybę smażoną w cieście naleśnikowym

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej