Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn

Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn
Autor: Shutterstock.com Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Karmazyn to ryba drapieżna o niezwykle delikatnym i pysznym mięsie. Filety z karmazyna można smażyć na oliwie na średnim ogniu lub gotować na parze. Jednak tusze rybne warto upiec w całości. To łatwe zadanie. Zobacz, jak zrobić rybę karmazyn w piekarniku i delektuj się smakiej tej wybornej ryby morskiej.

SKŁADNIKI

  • 2 tusze karmazyna, bez głowy i wnętrzności, około 500 g każda
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu 
  • 1 listek laurowy
  • 1 garść świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utłuc razem ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. 
  • Zmiksować oliwę z sokiem z limonki. Dodać rozdrobnione przyprawy oraz listki szałwii. Wymieszać. 
  • Mieszanina przypraw napełnić brzuszki ryb oraz posmarować boczki. 
  • Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. 
  • Po wyjęciu każdą rybę podzielić na dwie porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z winegretem. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Ryba smażona w cieście naleśnikowym: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej