Karmazyn z piekarnika: przepis jak zrobić rybę karmazyn
2021-12-03
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Karmazyn to ryba drapieżna o niezwykle delikatnym i pysznym mięsie. Filety z karmazyna można smażyć na oliwie na średnim ogniu lub gotować na parze. Jednak tusze rybne warto upiec w całości. To łatwe zadanie. Zobacz, jak zrobić rybę karmazyn w piekarniku i delektuj się smakiej tej wybornej ryby morskiej.
SKŁADNIKI
- 2 tusze karmazyna, bez głowy i wnętrzności, około 500 g każda
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 garść świeżych liści szałwii lub 2 łyżeczki suszonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utłuc razem ziele angielskie, pieprz i listek laurowy.
- Zmiksować oliwę z sokiem z limonki. Dodać rozdrobnione przyprawy oraz listki szałwii. Wymieszać.
- Mieszanina przypraw napełnić brzuszki ryb oraz posmarować boczki.
- Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.
- Po wyjęciu każdą rybę podzielić na dwie porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z winegretem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?