Żeberka wieprzowe po chińsku: lepkie, ostre i pyszne

2023-10-28
Żeberka wieprzowe po chińsku: lepkie, ostre i pyszne
Autor: Shutterstock Lepkie żeberka po chińsku (sticky pork ribs) uzależniają smakiem
łatwy
30 min
4

Wieprzowe żeberka po chińsku są lepkie, ostre i po prostu tak pyszne, że palce lizać i obgryzać. Żeberka oczywiście. W tych lepkich od słodko-kwaśnego sosu żeberkach zakochał się cały świat. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Najlepiej zamarynować wieprzowe żeberka dzień wcześniej, a potem upiec i delektować się żeberkami w gronie rodziny i przyjaciół. Żeberka można, a nawet trzeba jeść rękami. To bardzo pierwotne i niezwykle przyjemne doświadczenie - jeść żeberka po chińsku. 

SKŁADNIKI

  • 12 żeberek wieprzowych (lepsze będą dłuższe)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego sosu śliwkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir wielkości kciuka, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
  • 3 łyżki miodu płynnego (lub podgrzanego np. w mikrofalówce stałego)
  • 1 laska cynamonu pokruszona w moździerzu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżki oleju arachidowego
  • 2 szalotki
  • 2 czerwone papryczki chili grubo posiekane
  • 2 łyżeczki przyprawy ‘pięć smaków’
  • szczypiorek drobno posiekany (do przybrania)
  • 2 łyżki białego sezamu, podprażonego na suchej patelni (do przybrania)
  • posiekana papryczka chili (do przybrania) – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka włóż do worka do pieczenia. Przygotuj marynatę: wymieszaj razem ocet ryżowy, sos sojowy, sos śliwkowy, czosnek, imbir, tylko 1 ½ łyżki miodu płynnego (druga część użyta zostanie w środku pieczenia), cynamon, olej sezamowy, olej arachidowy, szalotki i papryczki chili.
  • Wlej marynatę do worka z żeberkami i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.
  • Wyjmij żeberka z lodówki i rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż żeberka na blasze do pieczenia i polej marynatą i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku przez godzinę, po tym czasie wyjmij blachę, przypraw żeberka przyprawą Pięć Smaków i polej pozostałością miodu. Już bez folii wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, obróć żeberka i piecz kolejne 15 minut (sprawdzając w międzyczasie czy się nie przypalają).
  • Podawaj żeberka posypane przybraniem: szczypiorkiem, prażonym białym sezamem i opcjonalnie papryczkami chili.
  • Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Redakcja
więcej