Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia

Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
Autor: Shutterstock Karp pieczony w całości to niezwykle efektowne danie. Pięknie prezentuje się na półmisku i doskonale smakuje. Porcja o wadze 100 g ma zaledwie 110 kcal, podczas gdy porcja panierowanego i smażonego karpia to aż 270 kcal. 
łatwy
30 min
4

Karp pieczony w całości to lżejsza wersja tradycyjnego karpia smażonego. Podczas pieczenia ryba nie nasiąka tłuszczem, a wręcz przeciwnie tłuszcz się z niej wytapia. A przecież karp to całkiem tłusta rybka. Oto przepis na dietetyczną wersję karpia pieczonego z cytryną!

SKŁADNIKI

  • 1,8-2,2 kg karpia z głową, wypatroszonego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli
  • 6-9 cienkich plasterków cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • folia aluminiowa do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oskrobać. Ewentualnie usunąć skrzela, ale ja tego nigdy nie robię. 
  • Karpia dobrze umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu, łusek i krwi. 
  • Ułożyć na blasze lub w brytfannie wyłożonej folią aluminiową. 
  • Wnętrze tuszki rybiej skropić obficie sokiem z cytryny. Posolić wnętrze ryby oraz skórę. Pozostawić na 10 minut. 
  • Do brzuszka ryby włożyć plasterki cytryny i przyprawić pieprzem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze 180°C. 
  • Jak to zrobić zobacz poniżej w galerii zdjęć krok po kroku.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej