Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Karp pieczony w całości to lżejsza wersja tradycyjnego karpia smażonego. Podczas pieczenia ryba nie nasiąka tłuszczem, a wręcz przeciwnie tłuszcz się z niej wytapia. A przecież karp to całkiem tłusta rybka. Oto przepis na dietetyczną wersję karpia pieczonego z cytryną!
SKŁADNIKI
- 1,8-2,2 kg karpia z głową, wypatroszonego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
- 6-9 cienkich plasterków cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu
- folia aluminiowa do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oskrobać. Ewentualnie usunąć skrzela, ale ja tego nigdy nie robię.
- Karpia dobrze umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu, łusek i krwi.
- Ułożyć na blasze lub w brytfannie wyłożonej folią aluminiową.
- Wnętrze tuszki rybiej skropić obficie sokiem z cytryny. Posolić wnętrze ryby oraz skórę. Pozostawić na 10 minut.
- Do brzuszka ryby włożyć plasterki cytryny i przyprawić pieprzem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.
- Jak to zrobić zobacz poniżej w galerii zdjęć krok po kroku.