Chrupiąca smażona wieprzowina - pyszne danie w azjatyckim klimacie

Chrupiąca wieprzowina
Autor: Shutterstock Chrupiąca wieprzowina jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
łatwy
25 min
2

Cienkie paski chrupiącego mięsa, soczyste warzywa i łączący całość aromatyczny sos to prawdziwe atuty tego dania. poza tym, jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepsze jest na ciepło, ale po wystygnięciu też nieźle smakuje, więc można je zabrać ze sobą na lunch, gdziekolwiek się wybieramy.

Trzy sposoby na chrupiące mięso:

  • pokrojone mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby po wrzuceniu na patelnię smażyło się a nie dusiło
  • obtoczenie mięsa w skrobi kukurydzianej daje świetny efekt chrupkości
  • użyj dużej patelni na niedużą porcję mięsa, każdy kawałek wieprzowiny powinien się smażyć bezpośrednio na patelni, nie na innych kawałkach mięsa

Przepis na chrupiącą wieprzowinę

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 filecik anchois, posiekany
  • 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 garść groszku śnieżnego (można zastąpić cukrowym lub fasolką szparagową)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 3 dymki, posiekane
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem włóż do miski, posól.
  • Posolone mięso posyp skrobią i dokładnie wymieszaj, aby pokryła ona wszystkie kawałki.
  • Czosnek, imbir, achois zblenduj razem z cukrem, sosem sojowym i pieprzem na jednolitą pastę/sos.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć groszek i paprykę, smaż 2-3 minuty i przełóż do miski.
  • Na patelnię wlej resztę oleju, zwiększ ogień i bardzo mocno rozgrzej olej (na granicy punku dymienia, ale nie przekrocz jej).
  • Wrzuć przygotowane wcześniej mięso, smaż na mocnym ogniu prze 5-6 minut, aż mięso będzie przysmażone ze wszystkich stron.
  • Zmniejsz ogień do średniego, dodaj podsmażone warzywa sos, smaż mieszając, aby sos pokrył składniki.
  • Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem i siekaną dymką.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej