Chrupiąca smażona wieprzowina - pyszne danie w azjatyckim klimacie
2022-03-30
łatwy
25 min
2
Cienkie paski chrupiącego mięsa, soczyste warzywa i łączący całość aromatyczny sos to prawdziwe atuty tego dania. poza tym, jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepsze jest na ciepło, ale po wystygnięciu też nieźle smakuje, więc można je zabrać ze sobą na lunch, gdziekolwiek się wybieramy.
Trzy sposoby na chrupiące mięso:
- pokrojone mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby po wrzuceniu na patelnię smażyło się a nie dusiło
- obtoczenie mięsa w skrobi kukurydzianej daje świetny efekt chrupkości
- użyj dużej patelni na niedużą porcję mięsa, każdy kawałek wieprzowiny powinien się smażyć bezpośrednio na patelni, nie na innych kawałkach mięsa
Przepis na chrupiącą wieprzowinę
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 500 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 filecik anchois, posiekany
- 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju
- 1 garść groszku śnieżnego (można zastąpić cukrowym lub fasolką szparagową)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 3 dymki, posiekane
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Mięso dokładnie osusz papierowym ręcznikiem włóż do miski, posól.
- Posolone mięso posyp skrobią i dokładnie wymieszaj, aby pokryła ona wszystkie kawałki.
- Czosnek, imbir, achois zblenduj razem z cukrem, sosem sojowym i pieprzem na jednolitą pastę/sos.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć groszek i paprykę, smaż 2-3 minuty i przełóż do miski.
- Na patelnię wlej resztę oleju, zwiększ ogień i bardzo mocno rozgrzej olej (na granicy punku dymienia, ale nie przekrocz jej).
- Wrzuć przygotowane wcześniej mięso, smaż na mocnym ogniu prze 5-6 minut, aż mięso będzie przysmażone ze wszystkich stron.
- Zmniejsz ogień do średniego, dodaj podsmażone warzywa sos, smaż mieszając, aby sos pokrył składniki.
- Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem i siekaną dymką.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej