Pstrąg pieczony w całości w folii z warzywami: łatwy przepis na wykwintne danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pstrąg pieczony w całości w folii z warzywami to łatwy przepis na wykwintne danie. Przygotowanie pstrąga nie nastręcza trudności, a efekt jest oszałamiający. Pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku pstrą pieczony w folii z warzywami sprawdzi się jako danie główne lub przystawka na każdej rodzinnej uroczystości.
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi tęczowe po około 300 g każdy lub 2 większe (w sumie ok. 1,2 kg ryby)
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku lub macierzanki wonnej
- oliwa lub olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszone ryby umyć na zewnątrz i wewnątrz brzuszka, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cukinie i marchewki pokroić w ćwierć plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę i chwilę smażyć, a marchew zmięknie. Dodać cukinię, tymianek i krótko smażyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na tyle porcji, ile jest ryb.
- Ryby ułożyć na arkuszach papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Do wnętrza brzuszka włożyć przesmażoną marchewkę z cukinią. Resztą obłożyć rybę na zewnątrz. Na rybie ułożyć gałązkę rozmarynu i zgrabnie zawinąć, unosząc rogi papieru do góry i zwijając. Powtórzyć to samo z pozostałymi rybami.
- Pstrągi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20-30 minut.
- Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody