Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii

Mochi
Autor: Shutterstock Mochi to tradycyjny przysmak japoński
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mochi – ni to kluski, ni ciasteczka – są japońskim przysmakiem, który mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni obowiązkowo spożywają w noc sylwestrowo-noworoczną. Zgodnie z tradycją ma to im zapewnić pomyślność na cały rok.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mochi jeść przez cały rok. Te ciastka robi się ze specjalnej mąki ryżowej mochiko lub shiratamako (mąki z ryżu kleistego). Tradycyjnym nadzieniem zaś jest pasta anko robiona z czerwonej fasoli azukis.

W ciągu roku natomiast Japończycy jedzą mochi z różnym nadzieniem – i słodkim, i wytrawnym. Pojawiają się więc wersje, zwłaszcza zeuropeizowane, z czekoladą, masą orzechową, twarogiem albo wątróbką czy innym nadzieniem wytrawnym.

Do naszego przepisu wykorzystamy gotowy dżem z truskawek i zrobimy wersję daifuku, co można przetłumaczyć jako 'wielkie szczęście'.

Wykonanie ciastek mochi wymaga trochę zachodu, ale czego się nie robi dla wielkiego szczęścia?

SKŁADNIKI

  • 115 g mąki mochiko (lub 100 g mąki shiratamako)
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub skrobi ryżowej
  • 50 g cukru pudru
  • 180 ml wody
  • dżem truskawkowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ustawiamy miskę, w której będziemy wyrabiać ciasto, na garnku z gorącą wodą, tak by miska nie dotykała wody. ­
  • Na parze do mąki mochiko dodajemy cukier i energicznie mieszając, powoli wlewamy wodę, tak by nie było grudek w cieście.
  • Zostawiamy ciasto na parze na 15–20 minut. W tym czasie masa powinna zmienić kolor z białej na lekko przeźroczystą.
  • Po tym czasie ściągamy miskę z ciastem ryżowym z kąpieli wodnej. Ciasto wykładamy na  arkusz pergaminu obsypany skrobią ryżową albo ziemniaczaną.
  • Gdy ciasto ostygnie, wałkujemy je – wałek również obsypujemy skrobią.
  • Rozwałkowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut.
  • Po kwadransie wyjmujemy ciasto i wykrawamy krążki za pomocą szklanki o dużej średnicy. Każdy krążek otrzepujemy z nadmiaru mąki.
  • Na każdym krążku kładziemy łyżkę dżemu truskawkowego. Ciasto zwijamy w kulę, zbierając je od góry do dołu (jak pampuchy czy knedle). Możemy dodatkowo obtoczyć ciastka w wiórkach kokosowych, kakao, kolorowych posypkach itp.
  • Mochi przechowujemy w lodówce – w papilotkach.
  • Świeżo przygotowane mochi są dość klejące, przez co trudne do przełknięcia, dlatego warto jeść je małymi kęsami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej