Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mochi – coś pomiędzy kluskami a ciasteczkami – to mięciutka, rozpływająca się w ustach delicja, którą mieszkańcy Japonii spożywają obowiązkowo w sylwestrową noc. Według tradycji, ma to przynieść im pomyślność na nadchodzący rok. My nie musimy sugerować się japońskimi tradycjami i możemy jeść mochi cały rok.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by mochi jeść przez cały rok. Te ciastka robi się ze specjalnej mąki ryżowej mochiko lub shiratamako (mąki z ryżu kleistego). Tradycyjnym nadzieniem zaś jest pasta anko robiona z czerwonej fasoli azukis.
W ciągu roku natomiast Japończycy jedzą mochi z różnym nadzieniem – i słodkim, i wytrawnym. Pojawiają się więc wersje, zwłaszcza zeuropeizowane, z czekoladą, masą orzechową, twarogiem albo wątróbką czy innym nadzieniem wytrawnym.
Do naszego przepisu wykorzystamy gotowy dżem z truskawek i zrobimy wersję daifuku, co można przetłumaczyć jako 'wielkie szczęście'.
Wykonanie ciastek mochi wymaga trochę zachodu, ale czego się nie robi dla wielkiego szczęścia?
SKŁADNIKI
- 115 g mąki mochiko (lub 100 g mąki shiratamako)
- 100 g mąki ziemniaczanej lub skrobi ryżowej
- 50 g cukru pudru
- 180 ml wody
- dżem truskawkowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ustawiamy miskę, w której będziemy wyrabiać ciasto, na garnku z gorącą wodą, tak by miska nie dotykała wody.
- Na parze do mąki mochiko dodajemy cukier i energicznie mieszając, powoli wlewamy wodę, tak by nie było grudek w cieście.
- Zostawiamy ciasto na parze na 15–20 minut. W tym czasie masa powinna zmienić kolor z białej na lekko przeźroczystą.
- Po tym czasie ściągamy miskę z ciastem ryżowym z kąpieli wodnej. Ciasto wykładamy na arkusz pergaminu obsypany skrobią ryżową albo ziemniaczaną.
- Gdy ciasto ostygnie, wałkujemy je – wałek również obsypujemy skrobią.
- Rozwałkowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut.
- Po kwadransie wyjmujemy ciasto i wykrawamy krążki za pomocą szklanki o dużej średnicy. Każdy krążek otrzepujemy z nadmiaru mąki.
- Na każdym krążku kładziemy łyżkę dżemu truskawkowego. Ciasto zwijamy w kulę, zbierając je od góry do dołu (jak pampuchy czy knedle). Możemy dodatkowo obtoczyć ciastka w wiórkach kokosowych, kakao, kolorowych posypkach itp.
- Mochi przechowujemy w lodówce – w papilotkach.
- Świeżo przygotowane mochi są dość klejące, przez co trudne do przełknięcia, dlatego warto jeść je małymi kęsami.