Niezwykle puszyste ciasto drożdżowe. Uniwersalny przepis Ewy Wachowicz

ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz ma swój patent na ciasto drożdżowe. To najłatwiejszy przepis na świecie.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto drożdżowe, na które przepis opracowała Ewa Wachowicz, jest nie tylko pyszne i obłędnie puszyste. Przepis na ten klasyczny słodki wypiek jest bardzo łatwy. Metoda Ewy Wachowicz ma same zalety, a ciasto na drożdżach zawsze się udaje. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz piecze ciasto drożdżowe. Przekonajcie się sami, że doskonałe domowe drożdżowe można zrobić w tak prosty sposób.

Z czego Ewa Wachowicz robi ciasto drożdżowe?

Do przygotowania ciasta drożdżowego Ewa Wachowicz wykorzystuje proste składniki. Na liście potrzebnych produktów znalazły się artykuły, które są łatwo dostępne w prawie każdym większym i mniejszym sklepie spożywczym. To powszechne składniki używane do wypieku różnych ciast. Jajka i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.

Aby upiec doskonałe i zawsze udające się ciasto drożdżowe według przepisu Ewy Wachowicz, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

Jak Ewa Wachowicz robi ciasto drożdżowe?

Przepis na ciasto drożdżowe, który poleca prowadząca program telewizyjny „Ewa gotuje”, jest naprawdę łatwy. To najlepszy przykład, że ciasto drożdżowe wcale nie jest takie trudne, jak je malują. Sekretem tego przepisu jest sposób przygotowania ciasta. Składniki układa się w odpowiedniej kolejności w dużej misce, a następnie odstawia na trzy godziny. Dopiero po upływie tego czasu miesza się je łyżką. Nie wymaga więc długiego i męczącego wyrabiania.

Jaki patent na drożdżowe ma Ewa Wachowicz? Przygotowuje je w jednej dużej misce, kolejno dodając składniki. Ciasto na drożdżach piecze się w tortownicy o średnicy 26 cm.

  • 1. krok – przełożenie do miski drożdży i zasypanie ich cukrem
  • 2. krok – dodanie roztrzepanych jajek i wlanie mleka oraz masła
  • 3. krok – wsypanie mąki z solą
  • 4. krok – odstawienie miski na 3 godziny
  • 5. krok – wymieszanie składników łyżką
  • 6. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku

Jak podawać ciasto drożdżowe?

To podstawowy przepis na najłatwiejsze ciasto drożdżowe. Ewa Wachowicz proponuje dodawać do niego różne składniki, które sprawią, że wypiek będzie prezentował się jak z najlepszej cukierni. Przed wstawieniem formy z ciastem drożdżowym do piekarnika wierzch warto posypać domową kruszonką lub ułożyć ulubione owoce. Mogą to być plasterki jabłek, kawałki gruszek, truskawki, maliny czy śliwki. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto na drożdżach można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem cytrynowym.

Doskonałe pod każdym względem ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz jest uniwersalne i sprawdzi się na każdą okazję. Pasuje na deser i jako słodka przekąska, która zastąpi gotowe wypieki ze sklepu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać go także do przygotowania domowych bułeczek odrywanych czy smacznych drożdżówek z serem lub z owocami.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę pszenną.
  • Do dużej miski przełożyć pokruszone drożdże. Zasypać je cukrem i wlać roztrzepane jajka. Wlać mleko i masło. Wsypać przesianą mąkę pszenną ze szczyptą soli.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.
  • Składniki dokładnie wymieszać łyżką, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać kruszonką lub ułożyć ulubione owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
więcej