Drożdżówki z serem na śniadanie. Jak zrobić domowe drożdżówki z serowym nadzieniem?
Pyszne, miękkie i zachwycające drożdżówki z nadzieniem z sera twarogowego to pomysł na słodkie śniadanie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są proste i niedrogie. Jeżeli lubicie takie wypieki, wybierzcie ten sprawdzony przepis i upieczcie rozkoszne drożdżówki z serem nawet dziś.
Jak zrobić drożdżówki z serem?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki pszennej. Następnie zaczyn wlewa się do mąki i miesza razem z roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobione ciasto powinno wyrastać około godziny. Miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest w miarę ciepło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się na prostokątny kształt i wykłada serowe nadzienie z twarogu, żółtek, cukru i cukru z wanilią. Placek należy zawinąć jak roladę i pokroić na mniejsze kawałki, które układa się na blasze do pieczenia. Każdego ślimaczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Drożdżówki piecze się w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowe!
Przepis na drożdżówki z serem
- To łatwy przepis na pyszne domowe bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem. Postępując według tej sprawdzonej receptury udadzą się za pierwszym razem.
- Drożdżówki przyrządza się w miarę szybko. Należy jednak pamiętać, że robi się je z ciasto drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
- Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. To łatwo dostępne i niedrogie artykuły. Można je kupić nawet w małych sklepikach.
- Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wyrobione ciasto powinno wyrastać około godziny. Najlepiej przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w miejsce ciepłe i bez przeciągów.
- Do serowego nadzienia można dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Mogą to być drobno posiekane orzechy i migdały, siemię lniane lub nasiona chia. Sprawdzi się też posiekana czekolada.
- Bułeczki można upiec na blasze lub ułożyć je w dużej formie do zapiekania.
- Z ciasta drożdżowego i serowego nadzienia można zrobić bułeczki zawijane. Rozwałkowane ciasto z serowym nadzieniem należy złożyć bokami do siebie, pokroić na mniejsze kawałki i w połowie zwinąć. Piec według przepisu.
Kiedy podawać drożdżówki z serem?
Pyszne domowe bułeczki ze słodkim twarożkiem to pomysł na śniadanie. Wybornie smakują z kawą lub herbatą. Można je też zrobić na deser lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w ciągu dnia. Drożdżówka serowa sprawdzi się także jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Upieczone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 350 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 165 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
serowe nadzienie:- 350 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać mleko, wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić.
- Do przesianej mąki wsypać sól, wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, wlać roztopione masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, wsypać cukier i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Równomiernie wyłożyć serowe nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Odstawić na 15 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.