Drożdżówki z serem na śniadanie. Jak zrobić domowe drożdżówki z serowym nadzieniem?

drożdżówki z serem
Autor: Shutterstock Drożdżówki z serem to prosty przepis na pyszne słodkie bułeczki na śniadanie.
łatwy
90 min
4

Pyszne, miękkie i zachwycające drożdżówki z nadzieniem z sera twarogowego to pomysł na słodkie śniadanie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki są proste i niedrogie. Jeżeli lubicie takie wypieki, wybierzcie ten sprawdzony przepis i upieczcie rozkoszne drożdżówki z serem nawet dziś.

Jak zrobić drożdżówki z serem?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki pszennej. Następnie zaczyn wlewa się do mąki i miesza razem z roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobione ciasto powinno wyrastać około godziny. Miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest w miarę ciepło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się na prostokątny kształt i wykłada serowe nadzienie z twarogu, żółtek, cukru i cukru z wanilią. Placek należy zawinąć jak roladę i pokroić na mniejsze kawałki, które układa się na blasze do pieczenia. Każdego ślimaczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Drożdżówki piecze się w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowe!

Przepis na drożdżówki z serem

  • To łatwy przepis na pyszne domowe bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem. Postępując według tej sprawdzonej receptury udadzą się za pierwszym razem.
  • Drożdżówki przyrządza się w miarę szybko. Należy jednak pamiętać, że robi się je z ciasto drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. To łatwo dostępne i niedrogie artykuły. Można je kupić nawet w małych sklepikach.
  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Wyrobione ciasto powinno wyrastać około godziny. Najlepiej przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w miejsce ciepłe i bez przeciągów.
  • Do serowego nadzienia można dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Mogą to być drobno posiekane orzechy i migdały, siemię lniane lub nasiona chia. Sprawdzi się też posiekana czekolada.
  • Bułeczki można upiec na blasze lub ułożyć je w dużej formie do zapiekania.
  • Z ciasta drożdżowego i serowego nadzienia można zrobić bułeczki zawijane. Rozwałkowane ciasto z serowym nadzieniem należy złożyć bokami do siebie, pokroić na mniejsze kawałki i w połowie zwinąć. Piec według przepisu.

Kiedy podawać drożdżówki z serem?

Pyszne domowe bułeczki ze słodkim twarożkiem to pomysł na śniadanie. Wybornie smakują z kawą lub herbatą. Można je też zrobić na deser lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w ciągu dnia. Drożdżówka serowa sprawdzi się także jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Upieczone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 350 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 165 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

  • serowe nadzienie:
  • 350 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać mleko, wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić.
  • Do przesianej mąki wsypać sól, wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, wlać roztopione masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, wsypać cukier i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Równomiernie wyłożyć serowe nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Odstawić na 15 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej