Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe to ciasto puszyste. Wyrasta dzięki pracy drobnoustrojów jednokomórkowych. Naturalny proces ma swoje wymagania i łatwo go zepsuć. Oto 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia ciasta drożdżowego.
Spis treści
- Błąd nr 1: Za długo pieczone
- Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura
- Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika
- Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu
- Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy
- Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu
Błąd nr 1: Za długo pieczone
Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.
Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura
Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.
Wypróbuj: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika
Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.
Wypróbuj: Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier
Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu
Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać.
Polecamy: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis
Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy
Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy.
Godny królewskiego podniebienia: Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu
Wyroby z ciast drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe. Pieczenie jest procesem chemicznym zachodzącym w wysokich temperaturach. Dlatego należy ściśle przestrzegać receptury.
Wypróbuj: Rwaniec drożdżowy - przepis na domowe bułki
Zobacz GALERIĘ: Makowiec i ciasta z makiem - TOP 12 najlepszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
Zobacz koniecznie: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?