Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia

2022-12-21 14:13

Ciasto drożdżowe to ciasto puszyste. Wyrasta dzięki pracy drobnoustrojów jednokomórkowych. Naturalny proces ma swoje wymagania i łatwo go zepsuć. Oto 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia ciasta drożdżowego. 

Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia
Autor: Shutterstock.com Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia

Spis treści

  1. Błąd nr 1: Za długo pieczone
  2.  
  3. Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura
  4. Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika
  5. Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu
  6. Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy
  7. Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: PROSTY PRZEPIS
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe - kto go nie lubi? Drożdżowe bez wyrabiania to patent, by częściej cieszyć się jego smakiem

Błąd nr 1: Za długo pieczone

Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.

 

Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura

Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.

Wypróbuj: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto krucho-drożdżowe na makowca
Autor: Shutterstock Najważniejsza w makowcu masa makowa musi być zapieczona w smacznym cieście - radzimy, jak takie zrobić

Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika

Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.

Wypróbuj: Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier 

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis
Autor: Shutterstock Paszteciki z kapusta i grzybami z delikatnego i miękkiego ciasta drożdżowego doskonale pasują do czerwonego barszczu lub czystego bulionu.

Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu

Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać. 

Polecamy: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis 

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Autor: Shutterstock Kapitalny sernik na rodzinne spotkanie

Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy

Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy. 

Godny królewskiego podniebienia: Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto drożdżowe w formie wygodnych bułek

Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu

Wyroby z ciast drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe. Pieczenie jest procesem chemicznym zachodzącym w wysokich temperaturach. Dlatego należy ściśle przestrzegać receptury. 

Wypróbuj: Rwaniec drożdżowy - przepis na domowe bułki

Zobacz GALERIĘ: Makowiec i ciasta z makiem - TOP 12 najlepszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Zobacz koniecznie:  Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

Beszamel - Jak zrobić makowiec