Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe to ciasto puszyste. Wyrasta dzięki pracy drobnoustrojów jednokomórkowych. Naturalny proces ma swoje wymagania i łatwo go zepsuć. Oto 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia ciasta drożdżowego.
![Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-4Joh-KqUh-t3SX_ciasto-drozdzowe-6-bledow-najczesciej-popelnianych-podczas-pieczenia-664x442.jpg)
Spis treści
- Błąd nr 1: Za długo pieczone
- Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura
- Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika
- Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu
- Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy
- Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu
![Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: PROSTY PRZEPIS](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-4mzE-fFir-B4f9_ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania-prosty-przepis-664x442-nocrop.jpg)
Błąd nr 1: Za długo pieczone
Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.
Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura
Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.
Wypróbuj: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
![Ciasto krucho-drożdżowe na makowca](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-uofj-V4QN-Lu7z_ciasto-krucho-drozdzowe-na-makowca-664x442-nocrop.jpg)
Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika
Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.
Wypróbuj: Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier
![Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Y8bX-Ynqv-M7iv_paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami-prosty-przepis-664x442-nocrop.jpg)
Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu
Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać.
Polecamy: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis
![Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-BQ6e-Yo2d-f8jJ_kapitalny-sernik-na-drozdzowym-spodzie-z-brzoskwiniami-i-kruszonka-664x442-nocrop.jpg)
Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy
Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy.
Godny królewskiego podniebienia: Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
![Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-65q8-y3Gw-yhnP_rwaniec-drozdzowy-przepis-na-domowe-bulki-664x442-nocrop.jpg)
Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu
Wyroby z ciast drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe. Pieczenie jest procesem chemicznym zachodzącym w wysokich temperaturach. Dlatego należy ściśle przestrzegać receptury.
Wypróbuj: Rwaniec drożdżowy - przepis na domowe bułki
Zobacz GALERIĘ: Makowiec i ciasta z makiem - TOP 12 najlepszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
Zobacz koniecznie: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?