Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto drożdżowe w formie wygodnych bułek
średni
60 min
4

Rwaniec drożdżowy to łatwy przepis na domowe bułki w stylu francuskiej brioche. Delikatne mleczne ciasto smakuje wybornie. Drożdżowe bułeczki pszenne idealnie pasują do konfitury lub twarożku. Piecze się puszyste bułki razem w jednej formie, a potem gotowe ciasto rwie na kęsy, stąd nazwa rwaniec. 


Przepis przygotowała i przetestowała dla WasLudmiła Stawska

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typ 480 (biszkoptowej) i jeszcze trochę od oprószenia stolnicy
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami.
  • Mleko wymieszać z wodą, dodać sól, cukier i masło, podgrzać do temperatury ciała. Sprawdzić temperaturę, zanurzając palec w mieszaninie.
  • Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać, a następnie wyrabiać gładkie ciasto.
  • Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od rąk.
  • Ciasto okryć ściereczką i pozostawić od podwojenia objętości, czyli na godzinę.
  • Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Z każdej utoczyć kulkę. Oprószyć mąką.
  • W kwadratowej blasze lub dużej tortownicy ułożyć kulki obok siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy kulki ponownie podwoją swoją objętość i połączą się, posmarować ich powierzchnię mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Piec 40 minut.