Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki
2021-03-29
średni
60 min
4
Rwaniec drożdżowy to łatwy przepis na domowe bułki w stylu francuskiej brioche. Delikatne mleczne ciasto smakuje wybornie. Drożdżowe bułeczki pszenne idealnie pasują do konfitury lub twarożku. Piecze się puszyste bułki razem w jednej formie, a potem gotowe ciasto rwie na kęsy, stąd nazwa rwaniec.
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Ludmiła Stawska
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej typ 480 (biszkoptowej) i jeszcze trochę od oprószenia stolnicy
- 7 g suszonych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek masła klarowanego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami.
- Mleko wymieszać z wodą, dodać sól, cukier i masło, podgrzać do temperatury ciała. Sprawdzić temperaturę, zanurzając palec w mieszaninie.
- Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać, a następnie wyrabiać gładkie ciasto.
- Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od rąk.
- Ciasto okryć ściereczką i pozostawić od podwojenia objętości, czyli na godzinę.
- Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Z każdej utoczyć kulkę. Oprószyć mąką.
- W kwadratowej blasze lub dużej tortownicy ułożyć kulki obok siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy kulki ponownie podwoją swoją objętość i połączą się, posmarować ich powierzchnię mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Piec 40 minut.