Do ciasta drożdżowego nie dodaję tych 2 składników. W tej wersji smakuje pysznie i jest puszyste

Dieta wegetariańska
Ciasta drożdżowe są pyszne i puszyste, a ich aromat uwodzi już podczas pieczenia. Zwykle do ich przygotowania niezbędne jest mleko i jajka. O tych dwóch składnikach można jednak zapomnieć, ponieważ znakomite ciasto drożdżowe można upiec i bez jajek, i bez mleka. Poznajcie prosty przepis na pełne smaku i aromatu ciasto drożdżowe bez mleka i jajek, które oczaruje obłędnym smakiem.
Co zamiast mleka do ciasta drożdżowego?
Ciasto drożdżowe jest pyszne, ale nie każdy może je jeść. W klasycznej wersji wykorzystuje się mleko krowie, które zawiera laktozę. Na ten rodzaj cukru sporo osób ma uczulenie, więc muszą zrezygnować z ciast wypiekanych na mleku krowim. Istnieje jednak idealny zamiennik dla tego rodzaju mleka. Pyszne domowe ciasto drożdżowe można upiec na bazie napoju roślinnego. Mleko krowie świetnie zastąpi napój sojowy, owsiany lub migdałowy. Smak ciasta jest nieco inny, ale równie smaczny. Najbliższe klasycznej wersji jest ciasto drożdżowe z mlekiem sojowym. Wypiek z dodatkiem mleka migdałowego ma delikatny orzechowy posmak, a z napojem owsianym jest trochę słodszy.
Jak używać napoju roślinnego w przepisach na ciasta drożdżowe? Mleko krowie zastępuje się napojem roślinnym w proporcji jeden do jednego.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez mleka i jajek?
Przepis na pyszne domowe ciasto drożdżowe, do którego nie trzeba dodawać jajek i mleka, jest łatwy. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Bez względu na przepis czas jest kluczowy dla tego rodzaju wypieków. Potrzebuje około godziny, aby wyrosnąć. Warto pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość i zyska puszystą konsystencję.
Jak więc zrobić domowe ciasto drożdżowe bez mleka i jajek? Ten przepis nie jest skomplikowany. Ciasto można wyrobić ręcznie lub skorzystać z miksera planetarnego. Lista składników jest krótka i nie ma na niej ani jajek, ani mleka. Mleko roślinne i pozostałe produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego na bazie mleka roślinnego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego bez jajek i mleka
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie ciasta drożdżowego bez jajek i mleka w piekarniku
Czym wzbogacić ciasto drożdżowe bez jajek i mleka?
Prosty przepis na wyborne ciasto drożdżowe bez dodatku jajek i mleka ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że można go modyfikować i dodawać do ciasta różne składniki, które podkręcą jego smak. Wierzch ciasta można posypać migdałową kruszonką. Idealnie sprawdzi się otarta skórka z cytryny lub pomarańczy. Można dodać też suszone owoce, startą gorzką czekoladę, posiekane migdały lub orzechy. W lecie na wierzchu można ułożyć świeże sezonowe owoce jak truskawki, śliwki czy wiśnie. W każdej wersji ciasto drożdżowe bez mleka i jajek smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml napoju roślinnego (migdałowego, sojowego lub owsianego) + 1 łyżka
- 100 g cukru trzcinowego
- 80 g roztopionej margaryny roślinnej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 1 łyżkę mąki. Wlać napój roślinny i wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 5 minut.
- Wsypać pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wlać roztopioną margarynę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Wierzch ciasta posmarować 1 łyżką napoju roślinnego.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę.
- Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami.