Wołowina po chińsku z grzybami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na soczystą i smaczną wołowinę: wołowina po chińsku z imbirem, grzybami, w marynacie z sosu sojowego. Wołowina po chińsku podawana z ryżem lub makaronem to prawdziwy rarytas, na który skuszą się nie tylko koneserzy azjatyckich smaków. Sprawdź, jak zrobić dobrą wołowinę po chińsku, rumsztyk wołowy w orientalnym wydaniu.
SKŁADNIKI
- 50 dag rumsztyku wołowego
- 4 grzyby aromatyczne
- 1 duży kawałek imbiru
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Marynata:
- 1 łyżka wódki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Po 20 minutach wyjąć, odciąć nóżki i odrzucić. Kapelusze pokroić na paski.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry, a następnie na paski i przełożyć do miseczki.
- Cebulę, imbir oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Przygotować marynatę: do sosu sojowego wlać wódkę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać, zalać nim pokrojone mięso i marynować przez 15 minut.
- Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Zrumienić cebulę i czosnek. Dodać osączone z marynaty mięso, imbir i grzyby. Marynatę zachować. Smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Wlać marynatę, dodać sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
- Gorącą wołowinę posypać pietruszką i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.