Kaczka po pekińsku: przepis

2021-03-29
Arkadiusz Kleniewski
Kaczka po pekińsku
Autor: Arkadiusz Kleniewski Kaczka po pekińsku uda się w domowym piekarniku
łatwy
90 min
4

Kaczka po pekińsku wydaje się daniem trudnym do przygotowania. Nic bardziej mylącego - taką kaczkę można bez trudu przygotować, sukces to kwestia przygotowania dobrej marynaty i właściwego wykorzystania piekarnika.

SKŁADNIKI

  • kaczka (2,5 kg)
  • placki mandaryńskie
  • cebula dymka
  • ogórek
  • sól (1 łyżka)
  • wódka (5 łyżek)
  • cukier (2 łyżki)
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę dokładnie wymyć.
  • Wymieszać wódkę, cukier, wodę i sól.
  • Osłodzoną wodą posmarować kaczkę, powiesić by wyschła.
  • Rozgrzać grill. Włożyć kaczkę. Grillować przez 20 minut.
  • Równocześnie smażyć placki.
  • Wyjąć kaczkę z piekarnika.
  • Ściągnąć skórkę. Podzielić na kawałki, które  układać na półmisku.
  • Następnie to samo uczynić z mięsem.
  • Smarować placek sosem, na nim kłaść mięso, obłożyć ogórkiem i cebulą. Smacznego !
Arkadiusz Kleniewski