Kaczka po pekińsku: przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Kaczka po pekińsku wydaje się daniem trudnym do przygotowania. Nic bardziej mylącego - taką kaczkę można bez trudu przygotować, sukces to kwestia przygotowania dobrej marynaty i właściwego wykorzystania piekarnika.
SKŁADNIKI
- kaczka (2,5 kg)
- placki mandaryńskie
- cebula dymka
- ogórek
- sól (1 łyżka)
- wódka (5 łyżek)
- cukier (2 łyżki)
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę dokładnie wymyć.
- Wymieszać wódkę, cukier, wodę i sól.
- Osłodzoną wodą posmarować kaczkę, powiesić by wyschła.
- Rozgrzać grill. Włożyć kaczkę. Grillować przez 20 minut.
- Równocześnie smażyć placki.
- Wyjąć kaczkę z piekarnika.
- Ściągnąć skórkę. Podzielić na kawałki, które układać na półmisku.
- Następnie to samo uczynić z mięsem.
- Smarować placek sosem, na nim kłaść mięso, obłożyć ogórkiem i cebulą. Smacznego !