Zupy

Zupy - przepisów na nie są tysiące. Latem jemy pyszne i zdrowe chłodniki, jesienią sezonowe zupy z dojrzałymi warzywami i owocami, zimą rozgrzewamy się sycącymi i gęstymi potrawami, a wiosną zupy uzupełniają niedobory minerałów i witamin. Zupę łatwo da się ugotować, a fantazja kulinarna jest przy tym bardzo pożądana.

Zupy

Zupy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zupa toskańska z kiełbasą i szpinakiem: przepis na ribollitę

Zupa toskańska z kiełbasą i szpinakiem: przepis na ribollitę

Zupa toskańska z kiełbasą i szpinakiem, czyli ribollita,  to włoskie danie, które świetnie odnajdzie się na polskim stole. Przepis z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom treściwych zup z wkładką - boczkiem, kiełbasą i cebulą. Podajemy sposób przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik z botwinki niskokaloryczny

Chłodnik z botwinki niskokaloryczny

Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny  - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej  smaczny chłodnik w wersji  light. Polecamy nasz przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Jak ugotować botwinkę po staropolsku? Oto przepis na botwinkę po staropolsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis

Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis

Zupa pieczarkowa gęsta jak krem, z ziemniakami lub makaronem - taką chyba wszyscy lubimy najbardziej. Przepis na zupę pieczarkową jest prosty i co najlepsze - ta zupa zawsze wychodzi. Sprawdźcie jednak, jak ugotować zupę pieczarkową, by wyszła wyjątkowo smaczna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis

Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis

Jest wiosna, czas na coś zielonego...  Zrób więc pyszną zupę szpinakową według przepisu Ewy Wachowicz.  Smakowita i łatwa do przygotowania, a na dodatek jaka ładna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS

Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS

Zupa parzybroda: co to jest wiedzą smakosze tradycyjnej, polskiej kuchni. Zupa parzybroda przyrządzona jest z młodej kapusty, warzyw oraz boczku. My proponujemy przepis na parzybrodę z wkładką z wołowiny. Sprawdź, jak smakuje!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato [przepis]

Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato [przepis]

Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki. Latem nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na gorące dni.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tradycyjny żurek na Wielkanoc

Tradycyjny żurek na Wielkanoc

Tradycyjny żurek na Wielkanoc jest prawdziwym staropolskim daniem. Żurek (bez kiełbasy) jadano w Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Przepis na żurek wielkanocny jest bardzo prosty. Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości!

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

Barszcz z soku brzozowego i liści młodej pokrzywy najlepiej przyrządzić pod koniec marca lub na początku kwietnia. Sok z brzozy można pozyskać samemu albo kupić w sklepach zielarskich. Przepis zainspirowany recepturą Łukasza Łuczaja.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 42