Boże Narodzenie

Tradycyjna wieczerza wigilijna pełna jest dań postnych, choć ze słodkimi akcentami. Za to w Boże Narodzenie można już śmielej poczynać sobie w kuchni, tak by zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Wytworne pieczenie, aromatyczne zupy, sycące sałatki, a do tego zimowe słodkości z przyprawami korzennymi - prosty sposób na wesołe święta!

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Okazuje się, że nie jest to takie oczywiste. W 13. ostatnim odcinku 5 serii "Kuchennych rewolucji" na widok wnętrza restauracji pod Łosiem oraz po degustacji lurowatego barszczu, słynna restauratorka powiedziała: "Jest do d*py, ale będzie pier***nik kolorów". Dlaczego? To już musicie sprawdzić sami oglądając program.  W zamian za to my podajemy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz Magdy Gessler  czaruje wszystkich głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza barszcz czerwony szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Oto przepis na sos chrzanowo-majonezowo-śmietankowy. Zimne mięsa podczas świątecznych posiłków tradycyjnie podaje się z sosami. Składnikiem wielu z nich jest tarty chrzan. Jest zdrowy i aromatyczny. Wiele osób jednak szuka przepisów na inny sposób podania chrzanu - jeśli lubią delikatniejszą wersję chrzanu - ten przepis jest dla nich.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej  ostrość do gustu domowników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Warto się skusić na nią, bo perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Jak przyrządzić perliczkę? Oto najlepszy przepis.  Polecamy także przepisy: Perliczka pieczona z jabłkami   Pieczona perliczka nadziewana suszonymi śliwkami i orzechami  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB [WIDEO]

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB [WIDEO]

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem, to przepis na idealnie soczyste i mięciutkie mięso, w smaku i aromacie przywodzi na myśl rodzinne święta, a zwłaszcza Wielkanoc. To propozycja na wielkanocny schab Andrzeja Polana, z programu Dzień dobry TVN. Skuś się!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona szynka wieprzowa - przepis nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Pieczona szynka wieprzowa - przepis nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina proponujemy przygotować na świąteczny stół. Taka szynka będzie tez hitem odświętnego obiadu z innych  niż święta okazji. Jak to zrobić? Poznaj przepis na szynkę staropolską, którą można podawać na ciepło lub na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową!   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy. Zobacz też: Ryba po królewsku wg siostry Anastazji Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Pstrąg z szynką i ananasem to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. To także doskonałe danie główne na świąteczny i karnawałowy stół. Uwaga! To danie zawiera mięso, dlatego warto je serwować dopiero na Boże Narodzenie! Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 53