Zjawiskowy schab zawijany robię co roku na święta. Wygląda pięknie i pysznie smakuje
Pieczony schab to jeden z ważnych elementów menu na Boże Narodzenie. W tym roku zamiast tradycyjnych przepisów warto sprawdzić tę recepturę. Schab pełen wybornego żurawinowego nadzienia zawinięty w boczek to doskonały pomysł na świąteczny obiad lub domową wędlinę. Jak zrobić ten przysmak? Sprawdźcie prosty przepis na efektowny schab zawijany na Boże Narodzenie.
i
Dieta bezglutenowa
Z czego zrobić schab zawijany?
Pełen smaku schab zawijany ma postać rolady wypełnionej smacznym farszem i owiniętej boczkiem. Składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok, ale w okresie przedświątecznym sprzedawane są w atrakcyjnych cenach. Lista składników została podzielona na trzy części. Dzięki temu zakupy i przygotowanie są o wiele łatwiejsze i szybsze.
Z czego więc zrobić schab zawijany? Potrzebne są składniki główne, do marynaty i do farszu. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- główne składniki – schab wieprzowy bez kości, boczek w plastrach
- składniki do marynaty – olej, musztarda, miód, czosnek, przyprawy
- składniki do farszu – suszona żurawina, czerwona cebula, świeży tymianek, przyprawy
Jak zrobić schab zawijany?
Przepis na soczysty schab zawijany w boczek z żurawinowym farszem nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że danie potrzebuje czasu. Zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce przynajmniej dwie godziny. Dzięki temu przyjdzie przyprawami, nabierze smaku i aromatu. Schab zawijany można podawać na ciepło na świąteczny obiad lub po ostygnięciu jako wędlinę.
Jak więc zrobić wyborny schab z żurawiną zawijany w boczek? Z tym przepisem jest to zadanie łatwe, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Warto skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć bliskich tym wyśmienitym daniem w święta Bożego Narodzenia.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu
- 2. krok – przygotowanie i zamarynowanie schabu
- 3. krok – przygotowanie farszu z żurawiny
- 4. krok – faszerowanie, zwinięcie i obłożenie boczkiem schabu
- 5. krok – upieczenie schabu w piekarniku
Jak pokroić schab na roladę?
Przepis na zjawiskowy schab zawijany w boczek z żurawiną na Boże Narodzenie nie jest trudny, ale mięso wymaga odpowiedniego przygotowania. Danie ma postać rolady. Pokrojenie schabu zwijanego na roladę wymaga trochę wprawy, ale nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Najlepszy do rolowania jest środkowy kawałek schabu bez kości. Powinien być w miarę równy i oczyszczony z błon oraz grubych kawałków tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest ostry nóż. Jak więc pokroić schab na roladę?
- Połóż schab na desce do krojenia dłuższą stroną do siebie.
- Zacznij kroić wzdłuż długiego boku schabu, zaczynając mniej więcej w połowie grubości.
- Krój równolegle do deski, ale nie docinaj do końca. Zostaw około 1 cm do 2 cm nienaruszonego fragmentu po drugiej stronie.
- Otwórz powstałą klapkę i połóż dłoń na otwartej części schabu.
- Kontynuuj krojenie w ten sam sposób, również nie docinając do końca. Powtarzaj, aż rozłożysz cały schab na płaski płat.
- Opcjonalnie możesz przykryć rozłożony schab folią spożywczą i delikatnie rozbić go tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu płat mięsa będzie równy i łatwiejszy do rolowania.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren utartego w moździerzu ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- Farsz:
- 250 g suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać olej. Dodać miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić słodką i ostrą papryką, zielem angielskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Umyty i osuszony schab rozkroić jak roladę, tak aby powstał duży płat. Mięso dokładnie natrzeć marynatą z obu stron i zwinąć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Żurawinę zalać gorąca wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzić i posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Do żurawiny dodać podsmażoną cebulę i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Schab rozwinąć i równomiernie nałożyć farsz żurawinowy, zostawiając około 1 cm marginesu z każdej strony. Zwinąć w roladę i obłożyć plasterkami boczku. Można owinąć go sznurkiem.
- Schab przełożyć do formy do zapiekania, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Zdjąć przykrycie i dopiekać około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na ciepło na świąteczny obiad lub po ostygnięciu jako wędlinę.