Jak zrobić klarowną galaretę? Prosty i szybki trik babci

2023-12-19 11:05

Dania w galarecie wciąż cieszą się dużą popularnością. Ryby, schab, szynka czy jajka w galarecie królują podczas świąt czy innych okazji. Są pyszne i wyglądają efektownie. Warto wiedzieć, jak zrobić pyszną i klarowną galaretę, ponieważ to właśnie ona odpowiada za obłędny smak i wygląd przekąsek. Wystarczy wykorzystać prosty patent, który niegdyś stosowały nasze babcie.

jak zrobić klarowną galaretę
Autor: Shutterstock Oto babciny sposób na klarowną galaretę. Wystarczy dodać 1 prosty składnik.

Spis treści

  1. Klarowna galareta z wywaru
  2. Co zrobić, aby galareta była klarowna?
  3. Przepisy na dania w galarecie

Klarowna galareta z wywaru

Aby zrobić pyszną i klarowną galaretę, należy wybrać odpowiednie mięso. Głównym składnikiem jest wywar mięsny, więc wieprzowinę lub drób trzeba gotować od zimnej wody nawet przez trzy godziny. Do wywaru warto dodać warzywa i przyprawy, dzięki którym wywar zyska niepowtarzalny i intensywny smak oraz aromat. Dodatkową zaletą wywaru mięsnego jest to, że dzięki długiemu gotowaniu do wody przenikają cenne składniki odżywcze. Aromatyczny wywar mięsny to podstawa dań w galarecie.

Co zrobić, aby galareta była klarowna?

Istnieją dwie proste metody na klarowanie galarety. Oba sposoby nie są skomplikowane i nie zajmują dużo czasu. Na czym polega proces klarowania galarety?

Pierwszy patent na klarowną galaretę polega na przecedzeniu wywaru przez sitko. Najlepiej wyłożyć je gazą, aby wywar pozbawić nawet najmniejszych składników i przypraw. Do przecedzonego i klarownego wywaru dodaje się żelatynę. Kiedy całkowicie się rozpuści, można wykorzystać ją do przygotowania pysznego karpia w galarecie na Wigilię czy innych świątecznych przysmaków.

Drugi trik na czysty wywar do galarety stosowały nasze babcie. Polega on na wykorzystaniu ubitych na średnio sztywną pianę białek jaj kurzych. Pianę nakłada się na wierzch wywaru. Ubite białka z powodzeniem usuną wszystkie zbędne składniki, które powodują, że wywar jest mętny. Pianę należy usunąć z wywaru na galaretę. Najlepsza do tego jest łyżka cedzakowa. Na koniec wystarczy już tylko połączyć wywar z żelatyną. Babciny trik sprawi, że galareta będzie klarowna i pyszna.

Przepisy na dania w galarecie

Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, w których klarowna galareta gra jedną z głównych ról. Przepisy są łatwe, a dania świetnie sprawdzą się w czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Przysmaki w galarecie są uniwersalne i można serwować je także na inne okazje.

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ryby na Wigilię i Boże Narodzenie.

Jak zrobić rybę w galarecie?