Ozorki wieprzowe w galarecie
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Ozorki wieprzowe w galarecie to pyszna i niedroga przekąska. Również doskonała przystawka. To świetny pomysł na zagospodarowanie tanich podrobów. Ozorki wieprzowe podane z chrzanem smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 2 ozorki wieprzowe
- 1 marchew
- 1 cebula
- 10 g żelatyny
- 0,5 l bulionu
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ozór wieprzowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i wylej wodę, przepłukując języki pod bieżącą wodą. Wlej świeżą, czystą wodę i postaw garnek na ogniu, zagotuj, usuwając pianę, jeśli występuje. Dodać obrane marchewki i cebulę, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj ozór na średnim ogniu do miękkości, około dwóch godzin. Rosół powinien być słony i smaczny.
- Gotowy ozór powinien być miękki. Wyjmij go z bulionu, włóż do zimnej wody. Ostrożnie zdejmij z niego skórki, zewnętrzną warstwę. Pokrój obrany ozór na porcje lub według uznania.
- Żelatynę rozpuść w 0,5 litra gorącego bulionu, ciągle mieszając, aby nie pozostały nierozpuszczone kawałki. Żelatyna jest sprzedawana na różne sposoby, dlatego musisz najpierw przeczytać instrukcje na opakowaniu. Umieść kawałki ozora w głębokim naczyniu. W razie potrzeby dodaj gotowaną marchewkę, groszek, oliwki. Napełnij naczynie przygotowaną galaretą. Wstaw do lodówki.
- Gdy tylko galareta stężeje, można ją podać na stół. Najczęściej galareta z ozorków to danie świąteczne.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Polecamy również przepisy na: Galaretkę wieprzową z majerankiem oraz Galaretka z kurczaka a la Magda Gessler