Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych

Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Galareta z nóżek wieprzowych to świetna przystawka lub przekąska. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem to tradycyjny przepis kuchni polskiej na świetną przystawkę. Tak przyrządzone zimne nóżki to także pyszna przekąska na drugie śniadanie lub kolację. Wypróbujcie przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem i podajcie ją z ćwikłą, chrzanem lub musztardą. 

Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki

Składniki

  • 600 g golonki

  • 1 kg nóg wieprzowych

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 1 seler

  • 1 łyżka żelatyny

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • pół łyżeczki ziela angielskiego

  • 2-3 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.

  • Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.

  • Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.

  • Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.

  • Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem.

  • Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.

  • Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki.

  • Podawać z chrzanem lub musztardą.

Ocena: 0