Galaretka PROSIACZEK: przepis na galaretkę wieprzową

2021-04-13
Galaretka z nóżek wieprzowych: przepis na zimne nóżki
Autor: Shutterstock Zabawny sposób podania galaretki to miłe urozmaicenie świątecznego stołu
łatwy
20 min
4

Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki podawana z octem, chrzanem lub ćwikłą to nie tylko wyśmienita przystawka, ale także wyborna przekąska lub kolacja. Można ją podać w nietypowy sposób, w kształcie prosiaczka. Jak to zrobić? Wystarczy pusta butelka po oleju. Taka butelka przeznaczona jest do kontaktu z tłuszczami, więc jest bezpieczna. 

 

Zobacz także Przepis na studzieninę - galaretę z nóżek wieprzowych oraz Przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem

SKŁADNIKI

  • 600 g golonki
  • 1 kg nóg wieprzowych
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 łyżka żelatyny
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 butelka po oleju o pojemności litra
  • plasterki salami lub innej kiełbasy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.
  • Dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz całą główkę czosnku, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.
  • Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.
  • Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.
  • Mięso posiekać, wrzucić do butelki, uzupełnić wywarem.
  • Po ostygnięciu wstawić do lodówki, pozostawić do stężenia.
  • Przed podaniem przeciąć butelkę i ostrożnie wyjąć galaretkę.
  • Ułożyć na półmisku, udekorować plasterkami salami na kształt prosiaczka. 
  • Podawać z octem lub chrzanem.