Nóżki wieprzowe: wartość odżywcza, kalorie, zastosowanie nóg wieprzowych

2017-11-22 10:53

Nogi wieprzowe, zwane również nóżkami lub rapetkami, zaliczane są do podrobów. Nogi wieprzowe cenione są głównie, jako źródło żelatyny i wykorzystywane do przygotowania galaret mięsnych. 

Nóżki wieprzowe: wartość odżywcza, kalorie, zastosowanie
Autor: Shutterstock Nóżki wieprzowe używane są do tradycyjnego dania kuchni polskiej - zimnych nóżek

Spis treści

  1. Charakterystyka nóżek wieprzowych
  2. Wartość odżywcza nóżek wieprzowych
  3. Zastosowanie nóżek wieprzowych

Charakterystyka nóżek wieprzowych

Nogi wieprzowe otoczone są grubą warstwą skóry ze znacznym przerostem tłuszczu. Skóra na nóżkach ma barwę kremową. Mięso jest kremowo-żółte z elementami różowymi. Znajduje się w nich dużo powięzi, chrząstek oraz błon.   

Rozróżnia się nogi wieprzowe przednie oraz tylne. Nóżki wieprzowe przednie mają więcej mięsa niż nóżki tylne. Nóżki wieprzowe tylne mają mniej mięsa niż nóżki przednie i są od nich krótsze. 

Wartość odżywcza nóżek wieprzowych

Nóżki wieprzowe są dość kaloryczne, dzięki tłuszczowi podskórnemu. Porcja 100 g nóżek wieprzowych to 275 kcal. 

Zastosowanie nóżek wieprzowych

Nóżki wieprzowe bardzo często wykorzystywane do gotowania zup, bulionów oraz galaret bez konieczności dodatku żelatyny, ponieważ zawierają duże ilości elastyny i kolagenu.

Zobacz: Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie  Przepis na zimne nóżki  Przepis na zimne nóżki z majerankiem

Po usunięciu kostek można je także wykorzystywać do faszerowania. Mogą być pieczone w piekarniku i grillowane, a następnie podawane na gorąco z sosem.

Często nogi wieprzowe wykorzystuje się jako dodatek do bigosów oraz różnego rodzaju gulaszów. Na rynku dostępne są nogi surowe lub peklowane.

Zobacz: Przepis na babciny bigos