Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem: przepis na zimne nóżki

2021-03-29
Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem: przepis na zimne nóżki
Autor: Shutterstock Galareta z nóżek wieprzowych to świetna przystawka lub przekąska. 
łatwy
20 min
4

Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem to tradycyjny przepis kuchni polskiej na świetną przystawkę. Tak przyrządzone zimne nóżki to także pyszna przekąska na drugie śniadanie lub kolację. Wypróbujcie przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem i podajcie ją z ćwikłą, chrzanem lub musztardą. 

Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki

SKŁADNIKI

  • 600 g golonki
  • 1 kg nóg wieprzowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.
  • Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.
  • Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.
  • Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.
  • Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem.
  • Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
  • Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki.
  • Podawać z chrzanem lub musztardą.