Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię

2021-03-29
Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię
Autor: Shutterstock Karp w galarecie w wielu domach jest  przygotowywany jedynie na Wigilię.
łatwy
60 min
4

Tradycyjny karp w galarecie to jedno z dań przygotowywanych często na Wigilię. Przygotowanie tego świątecznego dania jest pracochłonne, ale smak królewskiego karpia wynagradza czas spędzony na jego przygotowaniu. Oto przepis na wigilijnego karpia w galarecie. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Sprawdź także >>> Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce

SKŁADNIKI

  • karp (około 1,2 kg) - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
  • włoszczyzna
  • cebula
  • cykoria
  • sok z cytryny
  • białko
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie wigilijnego karpia w galarecie zacznij od sprawienia ryby i jej umycia. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
  • Karpia pokrój w dzwonka, natrzyj je solą i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa zalej wodą, posól, włóż po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i części z ryby: łeb, ogon i płetwy. Gotuj 20 minut na małym ogniu.
  • Wywar przecedź, włóż do niego dzwonka i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut. Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjmij dzwonka na półmisek.
  • Aby wywar był klarowny, zagotuj go z białkiem. Przecedź, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  • Wywarem zalej rybę, ozdób listkami cykorii, marchewką i pietruszką. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
  • Karpia w galarecie wyjmij na stół tuż przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej.