Czym zastąpić żelatynę?
Żelatyna to produkt pochodzenia zwierzęcego. Dlatego np. weganie nie mogą jej używać do przygotowywania galaretek, dżemów i innych deserów. Na szczęście można ją zastąpić produktami pochodzenia roślinnego. Jakimi?
Spis treści
Agar-agar: co to jest?
Agar-agar to najpopularniejszy zamiennik żelatyny. Produkt otrzymuje się z krasnorostów (rodzaj glonów), które występują u wybrzeży Japonii. Do robienia deserów używali go niegdyś wyłącznie Azjaci. Teraz agar-agar dostępny jest także w Polsce. Substancja ma doskonałe właściwości żelujące. Można jej użyć do robienia dżemów, galaretki, żelków.
Jak używać proszku agar-agar?
Na szklankę płynu należy użyć 1 łyżeczkę proszku agar-agar. Jeśli jest w płatkach, należy je wcześniej zmielić. Mieszankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia i gotowe. Agar-agar zastyga i tworzy żel w temp. 40-50 st. C.
Karagen: czy zdrowy?
Karagen produkowany jest z krasnorostu, potocznie zwanego mchem irlandzkim. Stosowany jest jako zagęstnik w przemyśle spożywczym (E 407). Spotkamy go w dżemach, galaretkach, konserwach, lodach, margarynie o obniżonej ilości tłuszczu, mleku w proszku, serkach, wędlinach.
Niestety ostatnie badania wykazują, że może być rakotwórczy.