Jajka w galarecie z kurczaka: sprawdzony przepis na Wielkanoc

Jajka w galarecie z kurczaka: sprawdzony przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Jajka w galarecie z kurczaka na wielkanocnym stole
łatwy
30 min
4

Jajka w galarecie z kawałkami piersi kurczaka to przepyszna przystawka. Zakąska idealnie wpisuje się w tradycyjny jadłospis wielkanocnego stołu. Przygotowanie jajek w galarecie jest łatwe. Smak tej wybornej przekąski na Wielkanoc równoważy włożony w przyrządzenie wysiłek. Oto sprawdzony przepis na wielkanocne jajka w galarecie! 

ZOBACZ WIDEO, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole

ZOBACZ WIDEO, dlaczego warto jeść JAJKA  i to nie tylko jajka w galarecie!

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 (200 g) filet z piersi kurczaka
  • 500 ml rosołu z kurczaka
  • 1/2 marchewki
  • 6 "piórek" świeżego kopru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 miseczek o pojemności 150 ml 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół zagotować. Dodać do niego w całości filet z piersi kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dodać całą marchewkę.
  • Ugotowaną pierś kurczaka i marchewkę wyjąć. Odstawić na ostudzenia. 
  • Do gorącego rosołu dodać żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Nie gotować. Jedynie dobrze podgrzać, cały czas mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić.
  • Jajko pokroić na grube plasterki. Okrągłe czubki zachować do sałatki jarzynowej. 
  • Pierś poszarpać na cienkie włókienka. 
  • Z marchewki wykroić 6 plasterków. W każdym plasterku wykroić płatki. 
  • Na dnie miseczki ułożyć plasterek marchewki. Na nim plaster jajka. W dalszej kolejności ułożyć porcję piersi z kurczaka. Od brzegu "piórko" kopru. Na koniec położyć drugi kawałek jajka. 
  • Do miseczek wlać płynną galaretę przygotowaną na bazie rosołu. Odstawić do stężenia. 
  • Przed podaniem jajko w galarecie wyjąć z miseczek i ułożyć kwiatkiem z marchewki do góry. 
  • Jajko w galarecie z kurczaka można udekorować majonezem. 
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej