Jajka w galarecie z kurczaka: sprawdzony przepis na Wielkanoc
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Jajka w galarecie z kawałkami piersi kurczaka to przepyszna przystawka. Zakąska idealnie wpisuje się w tradycyjny jadłospis wielkanocnego stołu. Przygotowanie jajek w galarecie jest łatwe. Smak tej wybornej przekąski na Wielkanoc równoważy włożony w przyrządzenie wysiłek. Oto sprawdzony przepis na wielkanocne jajka w galarecie!
ZOBACZ WIDEO, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole
ZOBACZ WIDEO, dlaczego warto jeść JAJKA i to nie tylko jajka w galarecie!
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 (200 g) filet z piersi kurczaka
- 500 ml rosołu z kurczaka
- 1/2 marchewki
- 6 "piórek" świeżego kopru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 miseczek o pojemności 150 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół zagotować. Dodać do niego w całości filet z piersi kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dodać całą marchewkę.
- Ugotowaną pierś kurczaka i marchewkę wyjąć. Odstawić na ostudzenia.
- Do gorącego rosołu dodać żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Nie gotować. Jedynie dobrze podgrzać, cały czas mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić.
- Jajko pokroić na grube plasterki. Okrągłe czubki zachować do sałatki jarzynowej.
- Pierś poszarpać na cienkie włókienka.
- Z marchewki wykroić 6 plasterków. W każdym plasterku wykroić płatki.
- Na dnie miseczki ułożyć plasterek marchewki. Na nim plaster jajka. W dalszej kolejności ułożyć porcję piersi z kurczaka. Od brzegu "piórko" kopru. Na koniec położyć drugi kawałek jajka.
- Do miseczek wlać płynną galaretę przygotowaną na bazie rosołu. Odstawić do stężenia.
- Przed podaniem jajko w galarecie wyjąć z miseczek i ułożyć kwiatkiem z marchewki do góry.
- Jajko w galarecie z kurczaka można udekorować majonezem.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?